Linkovi

Fotografije tijela sinova Sadama Huseina - 2003-07-24


Američki zvaničnici u Bagdadu su objavili fotografije za koje se kaže da pokazuju tijela sinova Sadama Huseina Qusay-a i Udaya. Vojni zvaničnici saopćavaju da su dvojica braće ubijeni utorak prilikom žestoke pucnjave sa američkim snagama u iračkom gradu Mosulu. Fotografije pokazuju dvojicu mrtvih muškaraca , očigledno izrešetanih mecima, i okrvavljenih lica. Lice starijeg sina Udaya je jako iznakaženo ranom koja vodi od usta do lijevog uha.Vojni zvaničnici su objavili vijest o njihovoj smrti u utorak, premda je većina Iračana izrazila nevjericu ukoliko im se ne podastre dokaz.

Predstavnici Pentagona su također objavili rendgenske snimke noge Udayevog leša, koja je identična ranijim rendgenskim snimcima te noge, u koju je uglavljena šina, a nakon povrijede koj eje Uday zadobio prilikom pokušaja atentata na njega 1996 godine. Govoreći danas u gradu Philadelphia, predsjednik Bush je kazao sada više nego ikada, irački narod može znati da je Sadamov režim uklonjen i da se neće vratiti.

Tri američka vojnika ubijena su danas iz zasjede, u sjevernom Iraku.Ubijeni vojnici su bili pripadnici 101 američke Padobranske Divizije, (VT) koja je učestvovala u prekjučerašnjem napadu u Mosulu u kojem su ubijeni Saddamovi sinovi, Uday i Qusay.Američka vojska je saopštila da su ova tri vojnika poginula kada je njihov konvoj uhvaćen u zasjedu i napadnut oružjem manjeg kalibra i minobacačkim projektilima.

Zapovjednik koalicionih snaga u Iraku, general potpukovnik Ricardo Sanchez, upozorio je juče da bi smrt braće Hussein mogla dovesti do pojačanih osvetničkih napada na američke snage - u jednom kraćem vremenskom periodu.

XS
SM
MD
LG