Linkovi

Nedjelja posvećena zemljama u zatočeništvu - 2003-07-24


Predsjednik Bush je nedjelju od 20-26 jula proglasio nedjeljom zemalja u zatočeništvu. Američki kongres je prvi put obilježavanje nedjelje zemalja u zatočeništvu uspostavio jula 1959. kao izraz protiv dominacije komunističkog režima u zemljama istočne Evrope i drugim dijelovima svijeta. Danas, ta nedjelja i dalje predstavlja priliku za Amerikance da izraze svoju predanost slobodi i demokraciji širom svijeta. Kako je početkom mjeseca, kada su Sjedinjene države slavile svoju vlastitu slobodu, rekao predsjednik Bush: Deklaracija nezavisnosti pruža obećanje za svo čovječanstvo.

Bush: Zbog toga što Amerikanci vjeruju da je sloboda neotuđivo pravo, mi cijenimo slobodu svake zemlje. Zbog toga što smo predani božjoj vrijednosti svakog života, mi radimo za ljudsku dostojanstvenost u svakoj zemlji. Mi štitimo naše prijatelje i naše neprijatelje pretvaramo u naše prijatelje.

U mnogim zemljama, uključujući i bivše komunističke režime istočne Evrope, principi slobode i demokracije se sve više uzdižu. Kako je naglasio predsjednik Bush u svojoj proklamaciji Nedjelje zemalja u zatočeništvu: milioni ljudi još uvijek žive u režimima koji svakodnevno krše prava svojih građana.U zemljama kao što su Burma i Iran, građanima nedostaje pravo da biraju svoju vladu, da govore protiv represije, i slobodno prakticiraju svoju vjeru.

Na Kubi, rekao je gospodin Bush, despotski režim zatvara političke protivnike i guši mirnu opoziciju, dok se u Sjevernoj Koreji na stotine hiljada nalazi u zatvoreničkim kampovima, a građani pate od neuhranjenosti dok se režim nastoji domoći oružja za masovno uništenje. Nasilje i korupcija vladaju u Zimbabveu a autoritarna vlada u Bjelorusiji dovodi do političkih razdora. Pa ipak prema cilju slobode se postiže napredak. S nestankom brutalnog režima Saddama Husseina, rekao je predsjednik Bush, irački narod više nije zatočenik u vlastitoj zemlji. Njihova sloboda je dokaz o padu jednog od najrepresivnijih diktatora u istoriji. Kako je rekao predsjednik Bush: Ako je Amerika aktivno uključena u svijetu, tirani se boje, a teroristi su u bijegu.

XS
SM
MD
LG