Linkovi

Kapetan broda je odgovoran za eventualno potonuće - 2003-07-24


U jutarnjem programu tv mreže ABC su govorili ključni ljudi koji su rukovodili pripremom kongresnog izvještaja o terorističkim napadima 11. septembra , pogotovo a obavještajnom aspektu: senatori Richard Shelby, Republikanac iz Alabame, i Bob Graham, Demokrata sa Floride, ujedno jedan od demokratskih predsjedničkih kandidata, inače najviše rangirani senatori u senatskom Komitetu za obavještajne poslove.

SHELBY: Senator Graham i ja, zajedno sa ostalima, smatramo da je u izvještaju ostalo suviše stvari sa oznakom strogo povjerljivo, ali znate, mi smo završili naš dio posla. Nastojali smo da što više toga bude javno objavljeno, da bismo američkoj javnosti pokazali da smo uradili sve što smo mogli.

Medjutim, i po mome sudu, bilo bi neprijatnosti kad bi sve bilo objelodanjeno, vjerovatno i većih...

ABC: Senatore Graham, da li mi to štitimo Saudijce?

GRAHAM: Mislim, mi štitimo jednu stranu vladu.Senator Shelbyi ja ne možemo spominjati specifičnu vladu ili vlade - jer je izvještaj u tom dijelu- strogo povjerljiv. Medjutim, sigurno je da se time štite i neke službe unutar Sjedinjenih Država, službe koje nisu komunicirale, koje su imale neke rupe u obavještajnom djelovanju i time doprinijele tome da se 11. septembra dogodi tragedija. U izvještaju se traže odgovori ne samo na pitanja prije 11. septembra, nego i nakon tog datuma - kako smo iskoristili lekcije naučene iz te tragedije i koliko su Amerikanci sada sigurniji.

ABC: Senatore Graham, u ovom se izvještaju navode greške i propusti naših obavještajnih službi i kaže da su one imale relevantne informacije. Da li vi okrivljujete direktora CIA-e Georgea Teneta?

GRAHAM: Krivica prije svega leži na 19 otmičara, oni su ti koji su skovali zavjeru, pripremali se i izvršili taj strašni čin. Medjutim, smatram da je bilo prilike da naše obavještajne službe, uključujući CIA-u i FBI, otkriju postojanje takve zavjere dovoljno ranije da bi se one mogle i spriječiti. Trebalo je tu imati i malo sreće, ali smatram da je to, u razumnoj mjeri, bila tragedija koja se mogla izbjeći.

ABC: Ipak, s obzirom da se radi o obavještajnim propustima, da li krivite direktora Teneta?

GRAHAM: Po staroj mornarskoj: Ako si kapetan broda i brod potone, ti si odgovoran. Brine me što do sada u obavještajnim službama niko nije pozvan na odgovornost. Uvjeren sam, sada dok se bavimo pitanjem ko je odgovoran što se jedna lažna informacija našla u predsjednikovom Govoru o Stanju Nacije, da bi neko morao odgovarati za to, kako bi se konačno uspostavio mehanizam koji bi spriječio ponavljanje ovakvih grešaka.

ABC: Smatrate li da bi on, kao kapetan broda, trebao podnijeti ostavku?

GRAHAM: Ja sam već rekao da predsjednik treba da smijeni Teneta. Ali, to je predsjednikova odgovornost.

ABC: Senatore Shelby, da li u izvještaju ima ičega što bi, ako bi bilo objelodanjeno u javnosti - moglo dovesti do promjena u odnosima ove zemlje sa Saudijskom Arabijom?

SHELBY: Ja to ne bih mogao reći, to bi bila špekulacija sa moje strane. Ali, mogu vam reći da smatram da bi američki narod trebao da zna ko stoji iza finansiranja brojnih takozvanih humanitarnih organizacija i iza finansiranja terorizma, jer novac je ključna stvar za pripremu terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG