Linkovi

U kongresnom izvještaju o terorističkim napadima 11. septembra - navode se propusti američkih obavještajnih službi - 2003-07-24


U kongresnom izvještaju o terorističkim napadima 11. septembra - navode se propusti američkih obavještajnih službi, ali se ne navodi niti jedan odredjeni obavještajni potez koji bi - da je poduzet, mogao spriječiti te napade.

Dio izvještaja sa kojeg je skinuta oznaka - povjerljivo - biće danas zvanično objavljen i on se fokusira na propuste u radu CIA-e, FBI-a i drugih američkih obavještajnih službi. Na dodatnih, i dalje strogo povjerljivih, 28 stranica ovoga izvještaja kritizira se Saudijska Arabija za nedovoljan entuzijazam pokazan u rješavanju pitanja muslimanskih ekstremista. 15 od 19 otmičara aviona kojim su 11. septembra izvršeni teroristički napadi - bili su saudijski državljani.

Demokratski senator iz New Yorka Charles Schumer je kazao da su inforamcije koje se tiču Saudisjke Arabije povučene kako bi se izbjeglo dovođenje u neprijatnost ključne saveznice. Međutim, glasnogovornik Bijele kuće je kasnije kazao da su povjerljive informacije povučene kako bi se zaštitili sigurnosni nacionalni interesi, uključujući i obavještajne izvore.

XS
SM
MD
LG