Linkovi

Darko Mrdja priznao krivnju za ratne zlocine - 2003-07-24


Danas je krivnju za poccinjene ratne zloccine priznao Darko Mrdja, optuzzen za krssenje zakona iobiccaja ratovanja i zloccin prema ccovjeccnosti.Prema hasskoj optuzznici, Mrdja je augusta 1992. godine, djelujuchi sa drugima, planirao, podsticao, naredio,poccinio ili na druge naccine pomagao masovno ubojstvo preko 200 musskaraca, ne-Srba, izdvojenih iz konvoja koji je iz Trnopolja i Tukova krenuo u Travnik.Optuzznica kazzze da su Mrdjini zloccini bili dio rasprostranjenog i sistematskog napada na Bossnjake i bosanske Hrvate Prijedora i okolice.Nakon priznavanja krivnje, tuzzitelji su odbacili taccku optuzznice koja Mrdju tereti za istrebljenje civila , dok su sa njegovom odbranom usaglasili prijedlog kazne od 15 do 20godina zatvora.Nakon danassnje promjene iskaza, vrijeme izricanja presude biche naknadno odredjeno.

Forenzički eksperti su, u potrazi za osobama nestalim tokom rata u BiH - u okolini Žepča, u centralnoj Bosni, ekshumirali tijela najmanje 76 Bošnjaka. Šef državne Komisije za nestale osobe Amor Mašović, izjavio je danas da su pronadjene osobe identificirane kao Bošnjaci koje su na tom mjestu ubile snage bosanskih Hrvata, početkom 1993. godine. Medju tijelima su i ostaci jednog djeteta i jednog starca.Do sada su iz oko 300 masovnih grobnica u Bosni i Hercegovini, forenzički eksperti ekshumirali više od 16 hiljada tijela ubijenih ljudi.

Helsinški odbor za ljudska prava u Hrvatskoj je danas objavio izvještaj zasnovan na svjedočenju 600 očevidaca, prema kojima su hrvatske snage ubile više od 80 Srba civila tokom operacija 1995 godine u Hrvatskoj. Helsinški odbor između ostalog tvrdi da je tokom napada odmah ubijeno 30 civila koji su pokušali bježati, dok je drugih 53 ubijeno u svojim domovima. U izvještaju se posebno spominje selo Medari, gdje je kako navodi odbor hrvatska vojska ubila 22 seljana, ostavljajući samo dvije osobe u životu.

XS
SM
MD
LG