Linkovi

General Ricardo Sanchez: Nema sumnje da su američke snage ubile sinove Saddama Husseina - 2003-07-23


Po činu najviši američki zapovjednik u Iraku, general Ricardo Sanchez, je izjavio da nema sumnje u to da su američke snage ubile sinove Saddama Husseina, Udaya i Qusaya, u jučerašnjoj raciji na jednu vilu u gradu Mosulu. General Sanchez je kazao kako su četvorica bivših visokih iračkih zcvaničnika pozitivno identificirali tijela jučer uveče.

General Sanchez takodjer kaže da će Washignton kada za to dodje trenutak, i fizički dokazati da su dvojica Saddamovih sinova mrtvi. Istovremeno američko ministarstvo obrane raspravlja o tome da li objaviti fotografije tijela dvojice braće Hussein. Kako kažu zvaničnici Pentagona, fotografije su prilično jezive za vidjeti, ali s druge strane bi njihovo objavljivanje vjerovatno bilo potrebno da se irački narod , koji traži dokaze da su ubijeni, u to i uvjeri.

Predsjednik Bush je danas, govoreći novinarima ispred Bijele Kuće , rekao izmedjuostaloga da je ubojstvo Udaya i Qusaya jasan znak da se stari irački režim neće vratiti. Oni su bili odgovorni za mučenje, maltretiranje i ubijanje brojnih Iračana, kazao je predsjendik Bush, i dodao, prema informacijama s terena, da u Iraku ima još nekoliko tačaka otpora od strane pristalica bivšeg režima, ali da će oni biti uništeni.

U medjuvremenu je zamjenik ministra obrane, Paul Wolfowitz, koji se netom vratio iz Iraka, rekao da je strah od bivšeg režima još uvijek živ u narodu, i dodao kako će ubojstvo Saddamovih sinova svakako pomoći da se taj strah eliminira.

XS
SM
MD
LG