Linkovi

MUP R. Srpske nema para za suradnju s Tribunalom - 2003-07-23


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Đerić izjavio je danas da je policija ovog entiteta spremna na saradnju sa haškim tribunalom ali da je loša materijalna situacija limitirajući faktoru u toj saradnji. Istovremeno, na današnjoj sjednici Narodne Skupštine, koja se održava u Banjaluci usvojene su izmjene zakona o privatizaciji uprkos zahtjeva opozicije da se ovaj proces obustavi zbog brojnih zloupotreba.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Repubike Srpske je spremno da sprovodi Zakon o saradnji sa haškim tribunalom ali se u tome moraju uvažavati i određene specifičnosti. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Zoran Đerić naglašavajući da su limitirajući faktori u izvršavanju obaveza ovdašnje policije prema haškom sudu slaba tehnička opremljenost,materijalna opskrbljenost i niske plate. Zoran Đerić je, takođe, istakao da u aktivnostima prema haškom tribunalu policija samo predstavlja završnu fazu dok čitav niz institucija mora dati relevantne i pravovremene podatke.

Inače,ovdašnji mediji danas špekulišu da bi Zoran Đerić mogao zamijeniti na mjestu predsjednika Vlade Republike Srpske,Dragana Mikerevića,ukoliko premijer podnese ostavku. Međutim,premijer Mikerević je demantovao da će podnijeti ostavku,ističući da bi takva opcija bila moguća jedino ukoliko ne bude imao rješenja za postojeće probleme naglasivši da aktuelna Vlada ima rješenje za sadašnje teško stanje u Republici Srpskoj.

Mikerević danas nije želio da komentariše najavljeno povećanje plata ministrima u entitetskoj Vladi zapitavši se da li je normalno da ministar ima platu od 800 konvertibilnih maraka što je tek nešto više od načelnika opštine. Ovdašnji mediji nezvanično najavljuju da će julska plata premijera biti 2.500 konvertibilnih maraka umjesto dosadašnjih 1200 dok bi plata ministara po istim izvorima,trebala biti povećana za više od 100 odsto,na 1.800 konvertibilnih maraka.

Recimo i to da su nakon žučnih rasprava poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske danas usvojili izmjene i dopune zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima. Parlament nije prihvatio zahtjev opozicionog SNSD-a da se zaustavi privatizacija zbog,po njihovom mišljenju,brojnih nezakonitosti te da se kompletan proces privatizacije promijeni.

XS
SM
MD
LG