Linkovi

Kontraverzni film nagrdjuje američku vojsku - 2003-07-22


Joaquin Phoenix i Anna Paquin će se krajem jula mjeseca pojaviti na velikim ekranima širom svijeta u kontraverznoj crnoj komediji pod nazivom ”Buffalo Soldiers”. Film govori o američkom vojniku koji je stekao bogatstvo prodajući drogu i oružje na crnom tržištu u Zapadnoj Njemačkoj.

Radnja filma se događa u američkoj vojnoj bazi neposredno prije rušenja Berlinskog zida. Priča je o američkom vojniku Ray-u Elwoodu koji krade, preprodaje drogu i trguje oružjem u malom gradiću u Zapadnoj Njemačkoj.

U stvari većina Amerikanaca u filmu krade, pije, učestvuje u tučama, proizvode, uzimaju i prodaju drogu što izaziva negodovanje kod kritičara koji kažu da je predstavljanje američkih vojnika u negativnom svjetlu u filmu neumjesno naročito sada kada se američki vojnici nalaze pod sve većom oružanom vatrom u Iraku. Međutim Joaquin Phoenix smatra da film govori više o ljudskoj prirodi nego o američkim vojnicima.

Joaqin Phoenix: Ne mislim da film ima poruku. Po meni on je više konstatacija, neka vrsta cinične konstatacije o tome, sugerišući da će uvijek biti neke vrste rata. To je naslijeđen kvalitet u čovjeku, ako to možete tako nazvati.

Anna Paquin na to dodaje:

Film je fikcija. Slučajnost je da se radnja događa u vojnoj bazi i zbog toga što se poslednjih godina vojska nalazi više u središtu pažnje nego što je to uobičajeno u ovoj zemlji ljudi su skloni da povlače paralelu.

Anna Paquin u filmu tumači lik kćerke novog vodnika u bazi koji je odlučan da stane u kraj nedozvoljenoj trgovini i kriminalu i da zavede red. Phoenixov lik Elwood stoga odlučuje da zavede njegovu kćerku kako bi odvratio vodnikovu pažnju i priveo kraju posao svog života - prodaju do tada najvećeg kontigenta naoružanja.

Bilo je planirano da se film ” Buffalo Soldiers” u kinima počne prikazivati upravo nakon 11. septembra 2001. god. Međutim distributer filma Miramax i režiser Australijanac Gregor Jordan plašili su se da bi film naišao na loš prijem publike u svijetu nakon događaja od 11. septembra te su prikazivanje filma pomjerili za 25. juli ove godine.

XS
SM
MD
LG