Linkovi

Mostar izmedju Hrvata I Bošnjaka - 2003-07-22


Neki hrvatski članovi mostarske Komisije za izradu novog statuta tog grada iznijeli su svoj prijedlog nacrta budućeg uređenja Mostara, za kojeg kažu da obezbjeđuje ravnopravnost svih, dok bošnjački predstavnici tvrde da taj prijedlog također želi Mostar da pretvori u grad sa hrvatskom većinom.

Iako su jučer ambasadori EU, tokom posjete pozvali bošnjačke članove Komisije da se vrate za pregovarački sto, neki od njih kažu da za tako nešto ne vide razlog.

Ostalo je još devet dana do isteka roka unutar kojeg mostarska multietnička i multistranačka Komisija mora da završi izradu nacrta novog statuta Grada Mostara.

Danas saznajemo kako su dva hrvatska člana Komisije, iz koje su inače istupili svi bošnjački predstavnici, sačinili radni materijal nacrta novog Statuta Mostara.

To je za Glas Amerike potvrdio HDZ-ov član Komisije, Josip Merdžo, odbacujući optužbe kako HDZ zalaganjem za jedinstveni grad zapravo teži majorizaciji druga dva naroda, zbog tokom rata promijenjene etničke slike grada.

Gospodin Merdžo o novom prijedlogu uz ostalo kaže:

MERDŽO: "Svaki narod, bez obzira bio on zastupljen sa tri ili sa 30 vijećnika unutar Gradskog vijeća, ima pravo bilo koje pitanje proglasiti pitanjem od vitalnog interesa, ima pravo, na neki način, donijeti veto o izglasavanju pojedine odluke i to pitanje tada, prema procedurama koje je definirao Ustav Federacije, ide na očitovanje prema Usravnom sudu."

Evo šta o prijedlogu dvojice hrvatskih članova Komisije kaže Damir Sadović iz SDA, koji je nedavno napustio rad Komisije, jer, kako kaže, HDZ nije želio ni da raspravlja o prijedlogu kojeg je dostavila Koalicija za CD BIH.

SADOVIĆ: "Bile tri ili 33 ili jedna izborna jedinica, praktično bi bilo isto, obzirom da bi se broj vijećnika određivao prema tome koliko ko ima glasača, što znači da bi u principu koliko ima Hrvata procentualno oni dobili toliko mjesta, koliko ima Bošnjaka, oni toliko mjesta. Prema tome, već sad se zna da bi Mostar bio većinski hrvatski."

U vezi sa jučerašnjim pozivom ambasadora EU da se bošnjački članovi vrate u Komisiju za statut, gospodin Sadović kaže kako ne vidi razlog za to, jer je prijedlog kojeg je dostavila KCD BiH, čiji je i SDA dio, dočekan na nož. Iz Mostara, za VOA, Mirsad Behram.

XS
SM
MD
LG