Linkovi

Marović govorio o Mladiću tokom posjeta Briselu - 2003-07-22


Prema predsjedniku SiCG, Svetozaru Maroviću, posebno važno pitanje za državnu zajednicu je pitanje Ratka Mladića, čije rješavanje bi željeli, na neki način, podijeliti sa Sjevernoatlantskim savezom. Takav stav je iznio nakon susreta sa generalnim sekretarom NATO, George Robertsonom u Bruxellesu, komentirajući uvjete koji stoje izmedju državne zajednice i željenog članstva u programu Partnerstva za mir.

Marović je uvjeren da bi "zajedničkim naporima i aktivnostima" sa ojnim savezom, mogla biti dokazana želja rukovodstva državne zajednice da "ne žele biti taoci jednog takvog pitanja".

"U Srbiji i Crnoj Gori nema prepreka za jedan takav zadatak, ali ima dilema", rekao je predsjednik Marović, pitajući se da li se Mladić zaista nalazi na teritoriji SiCG ili ne.

"Zato nam je potrebno da zajednički radimo", izjavio je on, što je protumačeno kao svojevrsna najava zajedničkih akcija vlasti Srbije i Crne Gore i NATO snaga, koja bi trebala rezultirati konačnim privodjenjem pravdi haškog bjegunca.

"General Mladić mora da shvati da nema izlaza", dodao je generalni sekretar NATO, obećavajući da kampanja potrage za bjeguncem neće prestati. "Biti vječiti bjegunac nije rješenje. Civilizirani svijet će ga naći i on će, na kraju, sjesti na optuženičku klupu", obećao je lord Robertson, pozivajući Mladića da se sam preda umjesto da, kako kaže, čeka na "surovu balkansku pravdu".

Inače, komentirajući okolnosti i šanse Srbije i Crne Gore da postane članica Partnerstva, predsjednik Marović je istakao da su "zahtjevi i uslovi stari, ali su nove okolnosti", uz pojašnjenje da je državna zajednica većh pokazala da "ne želi suradnju na riječima, već na djelu", uključujućhi i suradnju sa Hagom. "Želimo sa svima u medjunarodnoj zajednici da sve osumnjičene pred Haškim tribunalom dovedemo da odgovaraju pred tim sudom", naglasio je predsjednik Srbije i Crne Gore.

U medjuvremenu je danas tužitelj u nastavku procesa protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, Slobodana Miloševića, ustvrdio da su oficiri vojske bosanskih Srba, optuženi pred Haškim tribunalom za učesće u srebreničkom masakru - imali status punopravnih pripadnika Vojske Jugoslavije.

Tokom iskaza zaštićenog svjedoka B-127, tužitelji su u dokazni materijal uveli dokumente koji potvrdjuju 'dvostruku" pripadnost oficira Dragana Obrenovića i Vinka Pandurevića, obojice optuženih za učešće u masovnom ubojstvu Bošnjaka Srebrenice.

Obrenović je maja ove godine priznao krivnju za učešće u srebreničkom zločinu i čeka na izricanje presude, dok je Pandurević još uvijek na slobodi.

Riječ je, dakle, o nekoliko dokumenata izdatih od strane 30. kadrovskog sentra Generalštaba VJ o radnom stažu, unapredjenjima i postavljanjima na dužnost pomenutih oficira, koji su, ujedno služili i kao zapovjednici snaga bosanskih Srba.

Zaštićeni svjedok, i sam nekadašnji oficir JNA i VRS, potvrdio je da se radi o autentičnim dokumentima, kakve je i sam imao. On je rekao kako su odluke o unapredjenju zapovjednika VRS, koje su nosile potpis Radovana Karadžića, bile, praktično, bezvrijedne. Stvarni značaj bi imale tek kada bi ih otvrdio Generalštab VJ u Beogradu.

Slično dokazuje i još jedan danas predočeni dokumenat: pismo načelnika Generalštaba VRS, pere Čolića iz 1998. godine, kojim on od Generalštaba VJ traži da se njegovom generalu, Stanislavu Galiću, odredi viši stupanj penzije. Galiću je zbog "zasluga" za 44 mjeseca dugu opsadu Sarajeva, sudjeno pred haškim tribunalom i sada u pritvoru čeka izricanje presude.

Nakon prezentiranja ovih dokumenata, tužitelj je upitao zaštićenog svjedoka da li se tokom rata u BiH osjećao pripadnikom VJ:" Po svim osnovama, pravima i obavezama, mi smo se smatrali pripadnicima Vojske Jugoslavije", odgovorio je zaštićeni svjedok B-127.

Proces se nastavlja unakrsnim ispitivanjem svjedoka od strane optuženog.

XS
SM
MD
LG