Linkovi

R. Srpska: Vlada nudi novac kao zamjenu za predaju ratnih zlocinaca Sudu - 2003-07-17


Uoči sutrašnjeg dolaska glavnog tužioca haškog tribunala Karle del Ponte u Banjaluku,Vlada Republike Srpske danas je pozvala sve haške optuženike da se dobrovoljno predaju.S druge strane, predstavnici Organizacije porodica zarobljenih,poginulih boraca i nestalih civila za sutra najavljuju proteste i blokade puteva. Vlada Republike Srpske uputila je danas poziv svim licima koja se nalaze na listi optužnih za ratne zločine da se posredstvom organa ovog entiteta dobrovoljno predaju Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu,čime bi se ostavio prostor Vladi i drugim nadležnim institucijama da im pruže odgovarajuće garancije koje su predviđene zakonom.Navodi se ovo,između ostalog,u današnjem saopštenju za javnost izdatom nakon vanredne sjednice Vlade kojoj su prisustvali i predsjednik Republike Srpske,Dragan Čavić te predsjednik Narodne Skupštine,Dragan Kalinić. Vlada je,ujedno stavila do znanja svim licima sa haških optužnica da preduzima operativne mjere kako bi se ispunile sve obaveze prema haškom tribunalu čime se želi pokazati,navodi se u saopštenju,da vlasti Republike Srpske žele imati akivan odnos u budućoj saradnji sa Hagom svjesni činjenice da nedostatak saradnje sa ovim sudom može dovesti u pitanje političku i ekonomsku sudbinu Republike Srpske i njenih građana. Takođe,danas je donijeta i odluka o formiranju Odbora za koordinaciju sa haškim tužilaštvom koji će odmah preuzeti sve aktivnosti u vezi sa prikupljanjem podataka o eventualnom,postojanju mreže kojom se omogućava pomoć licima optuženim pred haškim tribunalom.Vlada je iz tekuće budžetske rezerve odobrila i 50.000 konvertibilnih maraka za materijalno obezbjeđenje građana Republike Srpske koji se nalaze u pritvoru haškog suda.Ujedno,će biti obezbjeđena stalna mjesečna pomoć u iznosu od 400 maraka za lica koja se dobrovoljno predaju posredstvom nadležnih organa Republike Srpske a porodice ovih osoba će imati plaćenu avionsku kartu na relaciji Beograd-Amsterdam tri puta godišnje i pomoć od 500 maraka po porodici svaka dva mjeseca,na ime ostalih troškova.Ove odluke su donijete dan uoči dolaska glavnog tužioca haškog tribunala Karle del Ponte u Banjaluku,koja bi se sutra trebala sastati sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske.Istovremeno,predstavnici Organizacije porodica zarobljenih,poginulih boraca i nestalih civila su za sutra najavili proteste i blokade puteva na više lokacija u Republici Srpskoj zbog sporog rješavanja egzistencijalnih pitanja.

Da prokomentira finansijsku pomoći vlade RS porodicama optuženika za ratne zločine Amra Alirejsović je zamolila Erica Wittija iz Koalicije za međunarodnu pravdu sa sjedištem u Washingtonu. Witte: Mislim da to u teoriji nije loša ideja. Suma je možda isuviše visoka, pogotovo ako prevazilazi prosječnu platu ili penziju u BiH, ali moramo imati na umu da su osumnjičeni za ratne zločine, bez obzira koliko u javnom domenu protiv njih postoji dokaza, nevini dok se ne dokažu krivim. Ne mislim da je loša ideja ponuditi da se porodicama optuženih plate avionske karte kako bi ih posjetili u Hagu i mislim da je to možda dokaz da novi pritisak od strane OHR-a, međunarodne zajednice, i SAD-a na mrežu koja pruža podršku Radovanu Karadziću zaista počinje zabrinjavati ljude u SDS-u i ostale u vladi RS-a, jer se možda pribojavaju da je njihova budućnost ugrožena stalnom prisutnošću optuženika na njihovoj teritoriji. Odluku o formiranju odbora za koordinaciju za haškim tužiteljstvom također smatram interesantom, iako ne vjerujem da će panel SDS-a naći mnogo, ali vjerujem da je to dodatna indikacija da su zabrinuti zbog ozbiljnih napora da se slomije mreža podrške, jer vjerovatno znaju gdje bi takve istrage vodile.

Što se tiče financijske podrške koja bi se pružala onima koji se već nalaze u den Hagu, Eric Witte kaže:

Mislim da je to osobito relevantno pitanje kada se radi o osobama kao što je Momčilo Krajišnik, koji je bio kralj korupcije i smatram da je neprikladno pružati novac ljudima kao što je on. S druge strane, za neke od optuženika nižeg ranga, koji nisu bili uključeni u takvu vrstu korupcije, se može opravdati pomoć na osnovu potrebe za njihove obitelji, pogotovo ako razmišljaju o predaji, ali ne žele to učiniti jer su zabrinuti da se niko neće brinuti o njihovim obiteljima u njihovom odsustvu. Mislim da se radi o ohrabrujućoj promjeni retorike u RS-u, iako sumnjam u njihovu iskrenost. Ako zaista žele dokazati svoju pouzdanost po tom pitanju, moraju još mnogo toga učiniti, kaže Eric Witte iz Koalicije za međunarodnu pravdu sa sjedištem u Washingtonu.

XS
SM
MD
LG