Linkovi

Del Ponte: Novi ce dokazi rezultirati presudom Milosevicu za genocid - 2003-07-17


Tuzziteljstvo che se fokusirati na Milossevichevu umjessanost u srebrenicki genocid i opsadu Sarajeva, najavila je glavna tuzziteljica Hasskog suda, Carla del Ponte.

Kako krajem ove godine isticce rok za prezentiranje dokaza optuzzbe u procesu protiv Milossevicha, tako se tuzziteljski tim sprema da uskoro "na sto" stavi kljuccne dokaze o vezi optuzzenog sa tragiccnim zbivanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi, Del Ponte je novinarima u Hagu izjavila da je uvjerena da che novi, "kljuccni" dokazi, rezultirati i presudom za genocid, najtezzom stavkom iz dugog zbira taccaka optuzznice protiv bivsseg jugoslovenskog predsjednika.

Njeno je missljenje da, do sada, dokazni postupak optuzzbe "ide dobro". Medjutim, joss se ne mozze tvrditi da je dokazana umijessanost Milossevicha u genocid:" Joss nismo to postigli. Ipak, priccekajmo, septembar-oktobar che biti kriticcno vrijeme za dokazivanje genocida", najavila je glavna tuzziteljica.

S tim u vezi, Del Ponte vjeruje da che neke od kljuccnih vojnih i politicckih liccnosti iz doba Milossevichevog rezzima pristati da svjedocce protiv nekadassnjeg vodje.

Posebno, ona joss nije izgubila nadu da bi i bivssa predsjednica Republike Spske, Biljana Plavssich, nedavno osudjena za ratne zloccine, mogla promijeniti stav i pristati na svjedoccenje protiv Milossevicha. Ona je, nakon priznavanja krivnje, osudjena na 11 godina zatvora.

"Ako bi Biljana Plavssich pristala da svjedocci, sve bi bilo laksse. Ali, nije u pitanju samo Plavssich. Tu su i ostali", kazze glavna hasska tuzziteljica.

"Do sada, ja sam optimista", kazze Del Ponte, komentirajuchi nimalo lak posao ubjedjivanja occevidaca i pojedinih optuzzenih da se pojave na kljupi za svjedoke, naglassavajuchi da ta neodluccnost ccesto dolazi koa posljedica prijetnji i politicckih prilika.

XS
SM
MD
LG