Linkovi

Izrecene presude kosovskim Albancima za ratni zlocin - 2003-07-16


Sudsko vijeće trojice međunarodnih sudija koje su imenovali Ujedinjeni narodi je izreklo presude četvorici vođećih članova bivše Oslobodilačke Vojske Kosova, nakon što je utvrđeno da su krivi po optužbama za ratne zločine. Najduža zatvorska kazna u trajanju od 17 godina izrečena je Rustemu Mustafi - Remiju, bivšem zapovjedniku OVK. Sudije su utvrdile da je on kriv za ubistva i mučenja kosovskih Albanaca za koje se sumnjalo da su surađivali sa srbijanskim vlastima tokom sukoba na Kosovu. Ostaloj trojici optuženih, Nazifu Mehmetiju, Latifu Gashiju i Naimu Kadriu, koji su služili pod Ramijevim zapovjedništvom su dobili kazne zatvora u trajanju od 13, 10 i 5 godina. Optuženi su porekli navode izrečene tokom suđenja, na kojem se pojavilo više od 50 svjedoka, od kojih se nekoliko pojavilo pod uvjetom anonimnosti uz zaštitu specijalne policije. Kosovski Albanci su organizirali velike prosvjede nakon Remijevog hapšenja prošlog augusta, kao i danas u Podujevu, gdje je Remi bio zapovjednik za sjeveroistočni dio Kosova. Advokat Tome Gashi iz vijeća odbrane je rekao:

Mi, vijeće odbrane, smatramo da to nije pravedna presuda jer zakon o kriminalističkoj proceduri u velikoj mjeri prekršen.

Ovaj sudski slučaj je inače prvi slučaj kažnjavanja pripadnika bivše Oslobodilačke Vojske Kosova po optužbama za ratni zločin.

XS
SM
MD
LG