Linkovi

S.Kljuic svjedocio protiv Milosevica u den Haagu - 2003-07-15


Bivssi cclan trocclanog bosanskohercegovacckog Predsjednisstva, Stjepan Kljujich, pojavljujuchi se danas na klupin za svjedoke u procesu protiv Slobodana Milossevicha, ustvrdio da su mu od strane optuzzenog,"kao poklon" nudjeni dijelovi Bosne i Hercegovine.

Prisjechao se poccetka 1992. godine i beogradskog susreta najvissih delegacija Srbije i Bosne i Hercegovine, tokom kojeg ga je Slobodan Milossevich odveo u stranu i ponudio da se dio zapadne Hercegovine pripoji Hrvatskoj.

Milossevich je to objasnio "razumjevanjem" srpskog rukovodstva prema zzeljama tamossnjeg stanovnisstva da se pripoji Hrvatskoj, na ssta je Kljujich, tada joss predsjednik HDZ BiH, odgovorio:" Vama, onda, treba da pripadne cijela preostala Bosna i Hercegovina".

Pred hasskim sudijama je svjedok ustvrdio da je Milossevichev potez bio "trik srpske strane kako bi se manjem dijelu Hrvata u BiH dalo prikljuccenje i minorni teritorij". Po missljenju Stjepana Kljujucha, takav "trik" i danas ima tesske posljedice zbog uvjerenja dijela hrvatskog naroda u takvo rjessenje.

Godinu ranije, svjedoku se tadassnji hrvatski predsjednik, Franjo Tudjman, tek ssto se sa Milossevichem susreo u Karadjordjevu, pohvalio da je od Milossevicha "dobio Cazinsku krajinu". "Ja sam mu odgovorio: gospodine predsjednicce, to bi bilo isto kao da ja Vama poklonim Sardiniju i Siciliju jer to nije ni vass, ni Milossevichev teritorij", prisjechao se danas svjedok optuzzbe.

Prema Kljujichevom uvjerenju, Milossevich je do poccetka rata u Bosni svim silama nastojao privoliti Bossnjake da ostanu u Jugoslaviji. Kada mu to nije uspjelo sa Izetbegovichem, potpisao je sporazum sa Adilom Zulfikarpassichem, medjutim, bez efekta. jedina Milossevicheva namjera je bila razjediniti Bossnjake, uvjeren je Kljujich, koji, u tom svjetlu, i Fikreta Abdicha karakterizira kao "srpskog igracca".

Nekasdassnji cclan Predsjednisstva BiH je danas svjedoccio i o prvimbarikadama oko sarajeva, 1991. godine koje je, kako kazze, postavio "Karadzzich i SDS", da bi sprijeccili neovisnost Bosne. Nedugo nakon toga, Sarajevo je iskusilo "arkanovce" i "ssesseljevce", a JNA je nesstedimice naoruzzavala Srbe i pruzzala im podrssku, dok je, istovremeno, Predsjednisstvo zemlje je uvjeravano da ukopovanje vojske oko grada predstavlja tek redovne manevre.

On je podsjetio da je straviccne dogadjaje koji su uslijedili najavio Radovan Karadzzich sa skupsstinske govornice, prijetechi Bossnjacima i bosanskim Hrvatima:" Ako istrajete na nezavisnosti, BiH nece biti, a muslimanski narod ce nestati".

Svjedoccenje Stjepana Kljujicha se nastavlja, a svjedoka optuzzbe che sutra unakrsno ispitivati optuzzeni.

XS
SM
MD
LG