Linkovi

Praškom protiv oluje - 2003-07-14


Jedna kompanija iz savezne američke države Florida proizvela je u medjuvremenu mašinu za koju tvrdi da može oslabiti snagu uragana. Zvaničnici kompanije Dyn-o-Mat koja proizvodi produkte u svrhu zaštite čovjekove okoline, kažu da su uspješno testirali jednu vrstu polimera koji je u mogućnosti da sa neba ukloni oblake. Takozvani Dynogel djeluje na principu apsorbiranja vode nastale tokom oluje i njenog pretvaranja u željenu supstancu koja nakon zgrušavanja pada u okean. Prije dvije godine ova kompanija je izvela prve testove na nebu iznad Floride kada su uz pomoć aviona izbacili preko 4.5 tone praška te supstance u olujne oblake koji su 20 kilometara bili udaljeni od obale.Tokom testa, u potpunosti je osujećena oluja sa tog područja, te je cjelokupnu akciju zabilježio i najznačajniji radar na području Amerike za rano otkrivanje oluja pod imenom Super Doppler. Prema riječima izvršnog direktora ove kompanije Petera Cordanija, tajni sastojak je prašak, polimer koji ima moć značajnog upijanja tečnosti, za kojeg on tvrdi da može apsorbirati 2.500 puta više od svoje vlastite težine.

CORDANI: Prvi put sam došao na ideju kada sam jedan dan gledao vijesti, kada je saveznoj državi Floridi prijetila opasnost od oluja.Vidio sam da vlada prezentira projekat u kojime se planira tokom olujnog vremena u zrak raspršiti porcelanski cement koji bi upijao vodu , a DYNOMAT je kompanija koja se upravo bavi absorpcijama, i mi smo proizveli polimer koji djeluje na isti način, a ne škodi okolini.

Premda su pozivi na suradnju ovoj kompaniji došli od strane američke vlade i privatnog sektora, pa čak i iz Kine i Japana, neki meteorolozi su skeptični. Hugh Willoughby je znanstvenik koji radi u Istraživačkom centru pri Međunaordnom univerzitetu na Floridi i kaže:

WILLOUGHBY: Vjerujem da zvaničnici kompanije DYNOMAT trebaju objasniti na koji način ova supstanca djeluje u oblaku, na koji način mijenja veličinu kišnih kapljica i njihovo raspršivanje, na koji način mijenja protok topline kroz zrak?

Gospodin Willoughby je također skeptičan po pitanju kolika će količina ove supstance biti potrebna da se uspore snažnije i opasnije oluje kao što je uragan. Usprkos ovoj nevjerici, direktor ove kompanije tvrdi da će njihov proizvod usporiti oluju, te je samo pitanje gdje i kada će se prvi puta primijeniti.

XS
SM
MD
LG