Linkovi

Irak: Dva američka vojnika ubijena kasno sinoć - 2003-07-11


Američka vojna komanda u Bagdadu saopćila je da su najmanje dva američka vojnika ubijena kasno sinoć u odvojenim napadima u Iraku.

Jedan od napada dogodio se u blizini Tikrita, rodnog grada Saddama Husseina. Granatom iz ručnog bacača napadnut je jedan američki konvoj, pri čemu je jedan vojnik poginuo, dok je još jedan ranjen.

Nešto ranije, jedan američki vojnik je ubijen iz zasjede u gradiću Mahmudiya, južno od Bagdada. Dok se napadi na američke snage u Iraku nastavljaju, predsjednik Bush kaže da je sasvim jasno da su koalicione snage u Iraku izložene opasnim prijetnjama i dodao da će koalicione snage i dalje snažno napadati iračke paravojne milicije koje se protive američkom prisutstvu.

Medjutim, u medjuvremenu su demokrati u američkom Kongresu pozvali predsjednika da što je moguće prije mirovne napore u Iraku učini medjunardnom misijom, upozorivši da bi se u suprotnom Sjedinjene države mogle naće uhvaćene u pravi gerilski rat.

Demokratski senator john kerru je kazao danas da je trenutak da Washignton u tom pravcu zatraži pomoć od drugih saveznika, kao i to da se predsjednika mora smatrati odgovornim za neuspješno planiranje operacije vojne okupacije Iraka.

XS
SM
MD
LG