Linkovi

Francuzi ljutito negiraju sporazum s Mladićem - 2003-07-11


Francuska je snažno demantirala tvrdnje o navodnom sporazumu sa bivšim zapovjednikom snaga bosanskih Srba, Ratkom Mladićem, postignutom 1995. godine, o njegovoj zaštiti od medjunarodnog gonjenja u slučaju da pusti na slobodu dva oteta francuska pilota.

U zvaničnoj reakciji ureda predsjednika Jacquesa Chiraca, jasno se odbija mogućnost postojanja bilo kakvih pregovora vodjenih sa vojskom bosanskih Srba o puštanju francuskih zatočenika.

Tvrdnja o sporazumu francuskog predsjednika i srpskog generala je izrečena tokom svjedočenja bivšeg jugoslavenskog predsjednika, Zorana Lilića, na sudjenju Sobodanu Miloševiću.

"Takve tvrdnje nemaju osnova", rekla je portparol francuskog predsjednika, Catherine Colonna.

Medjutim, uvjerljivost prezentiranog materijala ostavila je snažan dojam da se iza dima krije i nešto vatre- takvu tezu zastupa i Daily Telegraph, tvrdeći da su autentične sinopsise prisluškivanog razgovora Slobodana Miloševića i Zorana Lilića, tokom kojega je pomenut Chiracov sporazum sa Mladićem, istražiteljima Tribunala dostavile "američke ili britanske tajne službe".

Francuska se optužuje i za višegodišnji neuspjeh medjunarodnih snaga u Bosni da uhvate ključne bjegunce, Karadžića i Mladića koji se, kada su Bosni, skrivaju uglavnom na području odgovornosti francuskih trupa.

Sa druge strane, holandski dokumentarni film, nedavno prikazan na jednom od nacionalnih tv kanala, optužuje takodje francusku stranu za postizanje "džentlmenskog sporazuma" sa Ratkom Mladićem da neće biti zračnih udara NATO, ako srpske snage puste iz obruča holandski bataljon, smješten u zaštićenoj UN zoni Srebrenice.

Navodi se i fax poruka koju je tadašnju UN predstavnik u Bosni, Yasushi Akashi, uputio Kofi Annanu, tada podsekretaru UN. Akashi se u poruci "žalio" da je Slobodan Milošević postigao sporazum sa predsjednikom Chiracom o izostanku zračnih napada na ciljeve vojske bosanskih Srba. Medjutim, uz to je, prema dokumentu, primjetio da " ni jedna zapadna vlada nema čiste ruke, zbog tajne suglasnosti sa etničkim čišćenjem, kao načinom rješavanja bosanskog problema".

Francuski predsjednik je žestoko odbio ove optužbe, tvrdeći da je Francuska bila spremna za zračne udare na srpske snage. Medjutim, po njemu, odluka o udarima nije ovisila od Pariza ili francuskog generala Bernard Janviera, koji je tada zapovjedao medjunarodnim snagama, već od UN rukovodstva, koje je je, opet, osluškivalo šta o tome kaže Washington.

XS
SM
MD
LG