Linkovi

Budućnost Afghanistana - 2003-07-11


Zakazana je rasprava o afghanistanskom ustavu koji bi na snagu trebao stupiti ove jeseni. Opći izbori biće održani u junu mjesecu 2004. god. Ovo će biti važni koraci u uspostavljanju demokracije u Afghanistanu. Ali izgrađivanje demokracije nakon dvadeset i pet godina građanskog rata neće biti lako. Vlada predsjednika Hamida Karzaia suočava se sa stalnim izazovima u uspostavljanju svoje vlasti u zemlji, ali i sa ostacima terorista al-Qaide koji koriste Afghanistan kao svoje sklonište. Kao što je predsjednik George W. Bush rekao ” Mi ćemo tragati za njim danju i noću.”

BUSH: U ovom trenutku američke i snage saveznika nastavljaju borbu protiv terorista i uspostavljanju reda u Afghanistanu. Kada smo uklonili Taleban sa vlasti preživjeli članovi al-Qaide pobjegli su iz većine zemalja. Ipak mnogi teroristi potražili su sebi skloništa duž afghanistansko-pakistanske granice i neki se još tamo kriju. Ovi pripadnici al-Qaide i Talebana napadali su raketama savezničke baze, postavljali zasjede i pucali na granične postaje. U tjesnoj saradnji sa afghanistanskom i pakistanskom vladom Amerika je uključena u operacije pronalaženja i uništavanja ovih terorista.

Sljedećeg mjeseca NATO će zamijeniti međunarodne sigurnosne snage u Kabulu, glavnom gradu Afghanistana. Uključivanje NATO-a pokazuje njegovu neprekidnu i dugoročnu predanost stabilnosti i sigurnosti u Afghanistanu. Uz pomoć Francuske i drugih zemalja Sjedinjene države pomažu u obučavanju i opremanju nove avganistanske državne armije. U junu mjesecu obučavan je deseti bataljon armije koja će brojati sedamdeset hiljada voujnika. Nove regrute obučavaju avganistanski podoficiri. ” pred Afghanistanom stoje mnogi izazovi”, rekao je predsjednik Bush ” ali ta zemlja čini napredak i njen narod je za čitav jedan svijet daleko od noćne more kojoj su bili izloženi pod vladavinom Talebana.”

XS
SM
MD
LG