Linkovi

Ni treći iz Vukovarske trojke nije kriv - 2003-07-11


Veselin Šljivančanin se danas izjasnio da nije kriv po tačkama haške optužnice koje ga terete za ratni zločin učešća u egzekuciji 200 ranjenika i osoblja bolnice u Vukovaru, novembra 1991. godine. Uz ovo, on je izjavio da je optužnica koja ga tereti "puna nepreciznosti".

Prema optužnici, 20. novembra 1991. godine su jedinice JNA i srpski paramilitarci, pod komandom i nadzorom Šljivančanina te suoptuženih: Mileta Mrkšića i Miroslava Radića, odveli oko 300 ranjenika, bolesnika i ooblja vukovarske bolnice na farmu Ovčara. Odatle su odvodili grupe ljudi na streljanje, a tijela su zatim zakopavali u masovnu grobnicu.

Procjenjuje se da je tu ubijeno najmanje 200 zatočenih.

Protiv Šljivančanina, učesnika "vukovarske operacije" 1991. godine, Haški sud je podigao optužnicu još 1995. godine, da bi posljednji put bila proširena novim optužbama decembra 1997. godine.

Uz preostalu dvojicu članova "Vukovarske trojke", Mrkšića i Radića, Šljivančanin je optužen na temelju individualne, kao i zapovjedne odgovornosti, a počinjena nedjela, neljudsko postupanje i hotimična ubistva, se karakteriziraju kao teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja i zločini protiv čovječnosti.

Na prvom terminu pojavljivanja optuženog pred haškim sudijama, prošlog četvrtka, Šljivančanin je odbio izjasniti se o krivnji zbog činjenice da njegovi beogradski advokati, uz objašnjenje da ne ispunjavaju uvjete, tada nisu dobili dozvolu da ga zastupaju.

I danas se, iz istih razloga, pojavio bez pratnje advokata, odbivši prihvatiti "privremenu advokatsku ispomoć" branitelja koje mu je dodijelo Tribunal i najavivši žalbu predsjedniku Suda, Theodoru Meronu.

A u medjuvremenu je haški tribunal je saopćio da je u zatvoru u Finskoj prebacio dvojicu Bošnjaka, osudjenih za zločine tijekom rata u BiH. Hazim Delić, osudjen na 18 godina robije, i Esad Landžo, osudjen na 15 godina, bili su zamjenik zapovjednika i čuvar u logoru Čelebići, u srednjoj Bosni, gdje su držani Srbi. Delić i Landžo su osudjeni po optužnici za ubijanje, mučenje, prebijanje i silovanje srpskih civila.

XS
SM
MD
LG