Linkovi

Otvorena iračka luka Umm Qasr - 2003-07-11


Najvažnija iračka komercijalna luka Umm Qasr smještena je na jugu zemlje u blizini Perzijskog zaljeva. Koalicione snage su kontrolu nad ovom lukom preuzele u aprilu mjesecu, međutim, ispriječili su se mnogi problemi prilikom nastojanja potpunog osposobljvanja luke. Izvještava novinarka Glasa Amerike Margaret Kennedy. Jedina Iračka luka dovoljno duboka za pristajanje velikih teretnih brodova je otvorena i pod privremenim upraviteljstvom je jedne američke kompanije. Lučki kapetan je Jan Karon, Britanac koji živi u jednoj od ispražnjenih zgrada lučke uprave.Njegov posao je da prati saobraćaj u luci.

KARON: U osnovi, stvari se polako vraćaju na svoje. Evo, vidite kolika je luka. Radi se o masivnom kopleksu, apsolutno ogromnoj luci. Dostava humanitarne pomoći ima prioritet u odnosu na sav ostali komercijalni saobraćaj u ovom trenutku.

Nema vode , ai struje je jako malo ,inače potrebne za klimatizaciju i pokretanje teških mašina. Bit će potrebno dodatnog vremena za kompaniju Stevedoring Service of America da se potpuno obnovi luka i preda u ruke Iračanima. Pokradena skladišta su otvorena, dokovi napušteni, međutim i to se mijenja.

KARON: Lokalne vlasti brzo rasčišćavaju ovo područje, te se veoma trude da ovo mjesto povrate u operativno stanje.U luci se odvija veliki broj aktivnosti. Oni moraju vaditi mulj, vršiti deminiranje, moraju osigurati siguran prolaz za brodove.Moraju biti sigurni da sve ide po planu.

Mali brodovi koji stižu iz susjednih zemalja se bore za usidrenje sa komercijalnim brodovima, u vrijeme dok se vrše izranjanja brodova iz kanala, od kojih neki tu leže od prvog rata u Perzijskom zaljevu. Lokalni lučki radnici sa elanom istovaraju brodski teret, većinom bez pomoći mašina. Neki kažu da su relativno dobro plaćeni, dok se neki žale da su im nadnice niske. Roba se kamionima prebacuje u druge dijelove Iraka. Međutim, vozači kamiona se na putu susreću sa napadima bandita, pa se zbog toga organiziraju i prevoze robu u konvojima.

XS
SM
MD
LG