Linkovi

Gjelten: Svijet je izdao narod Srebrenice - 2003-07-11


Za kratki osvrt na današnju tužnu ceremoniju u Potočarima smo zamolili uglednog američkog novinara Toma Gjeltena, koji je 4 godine rata u BiH s terena pokrivao za Američki nacionalni radio NPR. Gospodin gjelten kaže:

Ova godišnjica Srebrenice je zaista tužna. Kao prvo, tužna je naravno, za sve obitelji, hiljada i hiljada muškaraca i dječaka koji su pobijeni u Srebrenici u masakru koeg se svijet danas sjeća; medjutim, ovo je velika tuga ne samo u tom smislu, već zato što Srebrenica, kao jedan od najvećih zločian u novijoj povijestri, simbolizira sramno ponašanje bajvećih zapadnih sila UN-a - faktički, gotovo čitavog zapadnog svijeta. Sramno jer zbog njihove nesposobnosti, ili možda odsutstva želje, da učine nešto što bi zaustavilo klanje. Jasno je da je bilo više nego dovoljno prilike da se nešto učini, ali, jednostavno , mi smo izdali narod Srebrenice. I ne samo da smo ga izdali tog 11 jula prije 8 godina, izdajemo ga i dan danas jer se nužnost potrebe hapšenja onih koji su odgovorni za masakr, ne uzima dovoljno ozbiljno.

VOA:Kako gledate na to da je na gradskom trgu u Den Haagu minutom šutnje odata posljednja pošta srebreničkim žrtvama, dok u samoj BiH čak ni neki najviši zvaničnici nisu došli danas u Potočare. Da li se dio bosanskih Srba u BiH i dalje odbija sučeliti se sa zločinom koji je učinjen?

Ko zna šta misli srpski narod u BiH o ovome! Ja mislim da se navjerovatnije radi o mješavini negiranja zločina i srama - jer svako zna šta se zaista dogodilo.Takodjer mislim da i dalje postoje ostaci bijesa i ljutnje , jer mnogo Srba i u BiH i u Srbiji, smatraju na odredjeni način da su ONI gubitnici u ovom ratu i da je njihov nacionalni imidž tako zacrnjen; oni misle da je i dalje cijeli svijet protiv njih, potogovo u svjetlu brojnih sudjenja Srbima u den Hagu. Dakle, mislim da se radi o mješavini emocija; takodjer mislim da je tužno što čak ni sada, osam godina nakon Srebrenice, veliki dio liderstva na srpskoj strani nije spreman javno priznati i prihvatiti ono što se dogodilo u Srebrenici i u tom smislu poduzeti konačno neke ozbiljne korake prema pomirenju s ljudima koji su stvarne žrtve toga rata.

XS
SM
MD
LG