Linkovi

Nagrada za hvatanje Saddama Husseina - 2003-07-11


Represivni režim Sadama Huseina je stvar prošlosti, iako neki od elemenata tog režima i dalje nanose štetu Iračanima napadajući koalicione snage i iračke građane koji rade na uspostavi prve demokracije koju je Irak ikada poznavao. Irački narod zaslužuje slobodu od tih prijetnji i strahova koji predstavljaju prošlost. Zbog toga Sjedinjene države nude nagradu do 25 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hvatanja Sadama Huseina ili potvrde njegove smrti. Američki državni sekretar Colin Powell:

Vjerujemo da je važno učiniti sve što možemo kako bi utvrdili gdje se on nalazi, da li je živ ili mrtav, kako bi pomogli stabiliziranju situacije i omogućili narodu Bagdada da bude apsolutno siguran da se on neće vratiti.

Utvrđivanje sudbine Sadama Huseina i njegovih ljudi će zatvoriti krug neizvjesnosti za milione Iračana koji su decenijama živjeli u strahu. Nagrade do 15 miliona dolara se također nude za informacije o Sadamovim sinovima Qusayom i Udayom. Predsjednik Bush je rekao da će koalicija koju predvode Amerikaci ustrajati u svojoj predanosti da pomogne iračkom narodu da uspostavi demokraciju i vladavinu zakona.

Veći izazov dolazi od bivše stranke Baath i zvaničnika službe sigurnosti koji neće prezati ni od čega kako bi ponovno zadobili vlast i privilegije. Ali u Iraku neće biti povratka tiraniji, a oni koji prijete redu i stabilnosti u toj zemlji će se suočiti s propasti kao i režim kojem su nekada služili.

Bilo ko s informacijama o Sadamu Huseinu, njegovim sinovima, ili terorističkim pristalicama, bi trebao kontaktirati koalicione vlasti u Iraku ili najbližu američku ambasadu ili konzulat, ili nazvati broj 001 202 663 0819. Informacije se mogu poslati i na e-mail adresu: mail at rewards for justice dot com. Svi odgovori će se čuvati kao strogo povjerljivi. Pojedinci koji pruže takve informacije će biti podobni za preseljenje zajedno s njihovim obiteljima.

XS
SM
MD
LG