Linkovi

Rice: Predsjednik nije rekao ništa za šta je znao da je netačno - 2003-07-11


Predsjednik Bush je danas u Ugandi izmedjuostaloga rekao:

Obratio sam se naciji govorom koji je prethodno bio pregledan od strane obavještajnih službi. Bio je to govor koji je govorio o prijetnjama kojima je izložen američki narod, o prijetnjama koje je predstavljao režim Saddama Husseina i moja je vlada poduzela adekvatan odgovor na te prijetnje. Kao rezultat, svijet će biti sigurniji i mirniji.

Nešto ranije, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice okrivila je CIA-u da je predsjedniku pružila tu informaciju o iračkom pokušaju nabavke uranijuma - za koju se poslije utvrdilo da je bila zasnovana na krivotvorenim dokumentima.

Obrazlažući optužbe na račun Saddama Husseina u svom januarskom govoru O Stanju Nacije, predsjednik Bush je naveo da je irački diktator pokušao da kupi uranijum u Africi.

Dokumenti u vezi sa tim navodnim pokušajem kupovine uranijuma od Nigerije, proslijedjeni su Ujedinjenim Narodima koji su zaključili da se radilo o krivotvorenim dokumentima.

Govoreći novinarima tokom leta predsjedničkim avionom Air Force One - ka Ugandi, gospodja Rice je rekla da je direktor CIA-e George Tenet prekontrolirao sve informacije unesene u predsjednikov govor. Da je šef CIA-e savjetovao da tvrdnja u vezi sa Nigerijom bude izbačena iz govora, rekla je gospodja Rice, to bi bilo i izbačeno. Ukoliko je iko unutar CIA-e imao rezervi u vezi sa tačnošću te tvrdnje - takve sumnje nisu prenesene predsjedniku, zaključila je gospodja Rice dodavši da u svom govoru O Stanju Nacije, predsjednik nije izrekao ništa za šta je Bijela Kuća znala da je netačno.

Pa, ipak, samo nedjelju dana nakon predsjednikovog govora u Kongresu, državni sekretar Colin Powell je odlučio da istu tvrdnju ne uključi u svoje izlaganje pred Ujedinjenim Narodima - jer je procijenio da to ne bi bilo uputno, nakon što je, kako je rekao, provjerio svaku moguću informaciju koju je Bushova administracija imala u vezi sa iračkim oružjima za masovna razaranja.

Juče je sekretar Powell, govoreći u Pretoriji, Južna Afrika, oštro negirao tvrdnje da je predsjednik Bush obmanuo američku javnost u vezi sa iračkim oružjima za masovna razaranja - rekavši da je čitava stvar previše naduvana. Gospodin Powell je naglasio da je predsjednik vjerovao u tačnost obavještajnih tvrdnji da je Saddam Hussein pokušao da kupi uranijum u Africi - kada je tu informaciju uključio u svoj januarski govor O Stanju Nacije, dodavši da su optužbe o tom navodnom iračkom pokušaju - odbačene od strane administracije onda kad je utvrdjeno da su bile zasnovane na krivotvorenim dokumentima. Inače, zabrinutosti u vezi sa obajvještajnim informacijama upotrijebljenim kako bi se opravdao rat - navele su neke članove Kongresa, uključujući mnogo Demokrata, da zatraže potpunu istragu o tome.

XS
SM
MD
LG