Linkovi

Prevelike (?) plaće za poslanike Federacije BiH - 2003-07-11


I pored negodovanja opozicije i odluke Predsjedništva BiH profesionalni zastupnici i delegati Federalnog parlamenta BiH ,junsku plaću će dobiti po novom obračunu i to uvećanu za 350 do 400 konvertibilnih maraka.

Prvo su se dogovorile Administrativne komisije Zastupničkog i Doma naroda federalnog Parlamenta i zaključile da zastupnici trebaju povećanje i onako visokih plaća. Odluku je prihvatila i federalna Vlada i plaće su uvećane.

Reagirao je SDP-ov delegat u Domu naroda objelodanivši javnosti da je dobio veću plaću. Dobile su i njegove kolege ali su oni mudro šutili. Objasnio, je izvjesni Slavko Matić, predsjedavajući Administrativne komisije da je tako odlučeno i da je sve u skladu s "mogućnostima federalnog budžeta". U oba doma federalnog Parlamenta sjedi 140 zastuplnika, od kojih je 90 profesionalca. Pomnoži li se to sa prosječnim uvećanjem od 350 KM, lako je izračunati da će iz budžeta zastupnicima na ime povećanja mjesečno biti isplaćivana 31.500 KM. No, to još nije sve.

Biti danas zastupnik u Bosni i Hercegovini sigurno je najunosnije zanimanje. Dodamo li prosječnoj plaći koja iznosi oko 1.500 maraka dodatke za stan, odvojeni život, dnevnice, jasno je da mjesečno jedan zastupnik potroši jednu prosječnu godišnju mirovinu, ili deset rudarskih plaća. Predsjedništvo BiH usprotivilo se ovoj odluci zastupnika, a danas je misija OSCE u BiH izrazila razčareje zbog povećanja plaća. No, zastupnicima to očito ne smeta. I mada mnogi obećavaju da će se odreći svojih plaća ili barem njezinog dijela u korist neke humanitarne organizacije ili akcije, to se još nije dogodilo. Obećanja ostaju obećanja.

Komentare na povećanje plaća parlamentarcima od strane OHR-a i ICG-a u BiH, možete čuti u našim radijskim i tv emisijama, kao i na audio i video stream-u na ovoj web stranici.

XS
SM
MD
LG