Linkovi

Prva džamija u Španiji - nakon 500 godina - 2003-07-11


Uz brojne ugledne goste, španski muslimani su danas svečano obilježili otvaranje nove džamije u Granadi, gradu koji je vijekovima smatran draguljem nekadašnje mavarske Španije.

Džamija koja se nalazi na vrh brda Albaicin, svečano je otvorena nakon više od 20 godina izgradnje, često prekidane i usporavane lokalnim otporima, problemima za dizajnom i nedostatkom novaca. Kao kompromis, vanjski izgled džamije sasvim je u skladu sa lokalnom arhitekturalnom tradicijom Andaluzije, koja - medjutim - nosi i osjetan uticaj mavarskog stila.

Nova džamija u Granadi ima simboličan značaj jer je izgradjena 500 godina nakon što su muslimani istjerani iz španije, kad je kralj Ferdinand ponovo osvojio Granadu. Do tada, Maori su 800 godina vladali dijelovima španske teritorije i za sobom ostavili neizbrisiv kulturni trag. Podsjetimo samo na, u svijetu čuvenu, Alhambru, čudesnu islamsku palatu koja se nalazi na brdu preko puta džamije, na drugoj strani ove andaluzijske doline.

Mohamed El-Sadah Maciri, direktor Arapske Lige u Španiji:

MACIRI: Ovo je bogatstvo u različitosti, pravi primjer... Nadamo se da će ovo povezati Špance i islamski svijet i pokazati jednu pozitivnu sliku islama, stvarnog islama koji je tolerantan i koji je Španiji ostavio neke od najposjećenijih spomenika kulture.

Gradonačelnik Granade nije bio prisutan na današnjoj svečanosti, ali je poslao svog zamjenika koji je prenio njegovu poruku da će nova džamija još doprinijeti vjerskoj toleranciji - koju Granada već tradicionalno uživa.

XS
SM
MD
LG