Linkovi

Ljetna filmska sezona u Americi - 2003-07-08


Nakon što je prošlo više od polovine sezone ljetnih filmova, koja u Americi, inače, počinje već u maju, vrijeme je da se svedu neki računi i prebroje novci i bioskopskih kasa.

Tek što se pojavio u bioskopima, Terminator 3, sa Arnoldom Schwarzeneggerom, već se u analizama navodi kao primjer tipičnog ljetnog filmskog hita.., kaže Paul Dergarabedian, predsjednik kompanije koja za producentske potrebe na dnevnoj bazi prati prodaju bioskopskih karata. O povratku Terminatora u bioskope on još kaže:

Izvrstan početak za jedan ljetni film. Zaradio je oko 44 miliona dolara preko vikenda, odnosno 72 miliona, u prvih pet dana. Očekujemo da granicu od 100 miliona dolara predje već u prvih nedjelju, nedjelju i po.., ali, ipak, zvijezda koja ovog ljeta najviše sija je film Traženje Nemoa. To je film koji je najviše zaradio i koji se brzo približava sumi od 300 miliona dolara. To je porodični film, za sve uzraste publike, za sve demografske kategorije, ...zaista - zvijezda ovog ljeta.

Medju svijetle tačke ove sezone spada svakako i film Bruce, Svemogući. Ide mu jako dobro, odlično se drži i već je zaradio preko 200 miliona...Definitivno - hit, kaže gospodin Dergarabedian, te nastavlja:

Zatim, tu je Italijanski Posao, možda najuspješniji film koji još nije zaradio 100 miliona, ali se u bioskopima održava zahvaljujući preporukama onih koji su ga gledali, a ne velikoj reklamnoj kampanji.

Rekao bih da su najdramatičniji pad u gledanosti doživjeli upravo filmovi koji su lansirani uz veliki marketinški pritisak, koji su imali odlično otvaranje, ali propadaju jer nisu baš neki veliki filmovi. Za njih ljudi neće svojim prijateljima reći: Morate to da vidite! Tipičan primjer: Čarlijevi Andjeli, zaključuje Paul Dergarabedian, predsjednik kompanije Exhibitor Relations.

XS
SM
MD
LG