Linkovi

Iran kreće opasnom stazom - 2003-07-08


Posljednjih sedmica na hiljade Iranaca je izašlo na ulice, miroljubivo tražeći slobodu i demokraciju i skrećući pažnju svijeta na destruktivnu politiku radikalnog vjerskog režima zemlje. Jedan od destruktivnih elemenata te politike je nastojanje teheranskog režima da dođe do nuklearnog naoružanja.

Nema sumnje da Iran radi na programu nuklearnog naoružanja. Međunarodna agencija za atomsku energiju nedavno je objavila izvještaj u kojem oštro kritikuje Iran zbog propusta da prijavi svoje procesuiranje, upotrebu i skladištenje nuklearnog materijala. Kao što je rekla savjetnica za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih država Condoleezza Rice, izvještaj pokazuje da Iran koristi svoje resurse da bi uspostavio program nuklearnog naoružanja. To, rekla je gospođa Rice, Iran stavlja na veoma opasan put:

RICE: To što je Međunarodna agencija za atomsku energiju nedavno pronašla je u najmanju ruku - uznemirujuće. Međunarodna zajednica bi sada trebala zahtijevati odgovore od Irana, trebala bi zahtijevati da Iran dozvoli punu i neograničenu inspekciju.

Kao što je rekla savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice opasnost od Irana koji posjeduje nuklearno naoružanje je jasna. Radikalni islamski vjerski režim je već sada najaktivniji državni sponzor terorističkih grupa. Među grupama koje podržava su Hamas, Hezbollah i Palestinski islamski Jihad, grupe koje su odlučne da onemoguće mir između Izraela i Palestinaca i uspostave svoju vlastitu ekstremnu islamsku državu.

Teroristi uživaju u ubijanju i pokušavaju se domoći oružja za masovno uništenje.Pomisao da Iran, država koja ima bliske veze sa teroristima, da posjeduje nuklearno naoružanje je eveoma uznemiravajuća. Kao što je rekla savjetnica za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih država Condoleezza Rice: ” Kada Iran nastoji doći do oružja za masovno uništenje, posebno nuklearnog naoružanja, međunarodna zajednica mora poduzeti odlučnu akciju i jasno staviti do znanja da je to neprihvatljivo.”

XS
SM
MD
LG