Linkovi

Mašovic: U Srebrenicu  - više mrtvih nego žvih povratnika - 2003-07-08


Komemoracija Bošnjacima ubijenim u ljeto 1995. koja će biti održana u petak u Potočarima, imaće isključivo vjerski karakter, a obred će predvoditi poglavar Islamske zajednice, reisul-ulema Mustafa ef. Cerić, saopćio je srebrenički načelnik Abdurahman Malkić.

U Memorijalnom centru u Potočerima u petak će biti pokopani posmrtni ostaci 282 identificirane žrtve iz Sre-brenice, a radnici Gradskih grobalja iz Visokog već su pripremili prostor za pokop posmrtnih ostataka, koji će sutra biti dovezeni u Fabriku akumulatora u Potočarima.

Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown i čelnik federalne komisije za traženje nestalih Amor Mašović danas su boravili u Visokom, u prostorima gdje su smješteni pos-mrtni ostatci ubijenih Srebreničana.

Visoki je predstavnik kazao tom prilikom kako nas Srebrenica podsjeća da moramo naučiti neke bolne lekcije, ali da je isto i obaveza da žrtve tragičnih dešavanja iz jula 1995. godine dobiju dostojanstven ukop.

Ispraćaj posmrtnih ostataka iz Visokog predvidjen je za sutra, a kolona će ići preko Vogošce, zatim Titove ulice u Sarajevu, Pala i Milia, pa do Potočara.

Amra Alirejsović razgovarala je s čelnikom Komisije za nestale, Amorom Mašovićem, i današnjem danu; S obzirom na činjenicu da neće moći prisustvovati dženazi identificiranih žrtava srebreničkog masakra 11 jula u Potočarima, visoki predstavnik Paddy Ashdown je danas sa suprugom došao u Visoko, kako bi odao posljednju počast pred transport tijela žrtava ka Potočarima, kaže na početku razgovora za Glas Amerike Amor Mašović, i dodaje:

Mašović: Na žalost, ukopom ove 282. žrtve u Potočarima, broj onih koji su se na takav način - u tabutima, vratili u Srebrenicu, biće veći nego broj živih povratnika u taj grad. Tako je danas, a da li će tako biti u budućnosti, vrijeme će pokazati.

Moram reći da se medju 282 tijela nalaze i dva 14-godišnja dječaka, dva starca od 75 godina - sve žrtve su muškarci, a medju njima su i tri brata iz porodice Hasanović, koji su pronadjeni u dvije različite sekundarne grobnice. Takodjer, medju ovih 282 ima i dvadeset tijela žrtava koje već od ranije imaju sahranjene u Potočarima svoje bliske srodnike - očeve, braću, sinove. U ovoj grupi, osim trojice braće Hasanović, ima još 14 ostataka žrtava, koji su medjusobno najbliži rodjaci, kao otac i sin, ili braća.

VOA: Ima li još tijela koja čekaju na identifikaciju u Visokom?

Mašović: Ima još oko 800 identificiranih srebreničkih žrtava, ali na žalost njihovi posmrtni ostaci još uvijek nisu spremni za predaju njihovim porodicama, zato što se radi tek o dijelovima skeleta, gdje je prisutno samo nekoliko kostiju, ali koji su pozitivno identificarni metodom DNA. S obzirom da ti ostaci potiču iz velikog broja sekundarnih masovnih grobnica, odluka je naša da sačekamo da se ekshumiraju i preostali dijelovi njihovih skeleta, iz nekih drugih sekundarnih masovnih grobnica, koje ćemo raditi tokom ove i naredne godine. Takvih dijelova žrtava trenutno ima i u Visokom i u Tuzli.

VOA: Ko će pružati obezbjedjenje za konvoj sutra?

Mašović: Na teritoriji Federacije bit će to pripadnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, i kantonalnih ministarstava - Zeničko Dobojskog, i Sarajevskog; a na području R. Srpske, policija tog BH entiteta. Ta će policija pratiti konvoj sve do Potočara, i obezbjedjivati i samu dženazu.

XS
SM
MD
LG