Linkovi

Novi racuni zamrznuti, u BiH, i u Sjedinjenim Drzavama - 2003-07-07


Danas u Sarajevu dopunjen spisak osoba kojima se zamrzavaju bankovni racuni u Bosni i Hercegovini. Zasto je visoki predstavnik u izvjestaju Europske inicijative za stabilnost nazvan bosanskim maharadzom, te kad ce Bosna i Hercegovina konacno postati jedinstvenim ekonomskim prostorom ?

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini objelodanio je jutros odluku kojom se zamrzavaju bankovni racuni Aleksandaru Karadzicu, Luki Karadzicu, Sonji Karadzic Jovicevic, Ljiljani Zelen-Karadzic, Djoji Arsenovicu, Zvonku Bajagicu, Bogdanu Suboticu, Zarku Nikolicu, Jovanu Djogi, Slavku Roguljicu, Draganu Lalovicu, Draganu Spasojevicu, Milenku Vracaru i Dragomiru Vasicu.

Odluka je, kazao je visoki predstavnik donesena, jer postoje razlozi da ove osobe pomazu optuzenim za ratne zlocine u izbjegavanju njihovog hapsenja.

Visoki predstavnik je donio i odluku kojom se zastupniku u Narodnoj skupstini Republike Srpske Djoji Arsenovicu zabranjuje rad u parlamentu.

Americko veleposlanstvo u BiH danas je saopcilo kako je Vlada Sjedinjenih Drzava je na listu osoba kojima se blokiraju sve finansijske aktivnosti i sredstva u Americi dodala imena Dragomira Vasica, Dragana Spasojevica i Milenka Vracara.

Tako je prosirena lista kojuj je prosloga mjeseca objavio americki predsjednik Bush, a na kojoj se nalaze osobe za koje je utvrdjeno da opstruiraju Dejtonski mirovni sporazum, ukljucujuci i pruzanje pomoci ratnim zlocincima.

Ovim osobama se, podsjecamo, kojim se zabranjuje ulazak i ulazak u Sjedinjene Drzave.

U medjuvremenu su celnici enitetskih Vlada otpoceli u Sarajevu razgovore o mjerama na stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora. Cilj je jacati jedinstveni ekonomski prostor u BiH i na taj nacin odrzati nas tempo reformi sa zemljama zapadnog Balkana, kazao je premijer Republike Srpske Dragan Mikerevic.

Premijer Federacije BiH Ahmet Hadzipasic kazao je da ce objedinjavanje jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH rezultirati da budzetska popunjenost bude na visoj razini.

Nakon sastanka u Sarajevu, delegacije vlada Federacije BiH i RS zajedno ce posjetiti podrucje Foce, gdje ce razgovarati sa predstavnicima opcina, te sa privrednicima sa podrucja opcina Foca i Foca/Ustikolina.

XS
SM
MD
LG