Linkovi

R. Srpska reagira naodluku visokog predstavnika: Smjene i kazne potrebne, ali isto i dokazi o krivici - 2003-07-07


U Republici Srpskoj još uvijek nema zvaničnih reakcija čelnika ovog entieta na odluku visokog predstavnika o zamrzavanju bankovnih računa pojedinim licima koja se dovode u vezu sa osobama osumnjičenim za ratne zločine. Međutim, billježe se različite reakcije na odluku o smjeni poslanika Narodne Skupštine Đoje Arsenovića.

Demokratija u Bosni i Hercegovini ima takav oblik da je moguće smijenitii onoga koga izabare narod na izborima što potvrđuje i smjena poslanika Narodne Skupštine Đoje Arsenovića koja nije prva na ovim rostorima. Izjavio je ovo danas, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Tomislav Tomljanović, naglašavajući da bi današnja odluka visokog predstavnika,mogla imati posljedica po buduće odnose unutar skupštinske većine u entitetskom parlamentu.

»Ja sumnjam da će se Skupština baviti time jer mi imamo dovoljno problema i dovoljno puta smo se,da tako kažem,opekli na ovakve stvari tako da je suvišno i izlišno bilo što komentirati.Mislim da su odluke visokog predstavnika takve da ne podliježu nikakvoj reviziji a najmanje našoj reviziji.Jedino što će problema biti u Skupštini,u smislu parlamentarne većine.Svjedoci smo da gospodin Ninković ne dolazi već u nekoliko navrata na Skupštinu sad neće ni Đojo Arsenović,dakle, nedostaju dva glasa. Jedino je to problem Narodne Skupštine za paralamentarnu većinu.

Šef poslaničkog kluba opozicionog SNSD-a u Narodnoj Skupštini,advokat Krstan Simić ističe da oni,koji su se ogriješili o zakone treba da napuste određene funkcije ali da je,najprije,neophodno prezentovati dokaze za takve tvrdnje.Isto važi i za pravljenje lista sa imenima osoba koje se sumnjiče za saradnju sa haškim optuženicima, ističe Krstan Simić.

»Smatramo vrlo opasnim presedanom da se na bazi nekih tajnih dojava,tajnih podataka,mogu donositi,a prevashodno objavljivati širom svijeta takve odluke,koje ljudima nanose štetu a da se pri tom, ipak, ne objelodane argumenti,koji stoje protiv njih.«

S druge strane predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske,Remzija Kadrić smatra da odluka o zamrzavanju bankovnih računa za 14 lica nije sporna.

»Moj stav je da principijelno,treba poštivati odluke visokog predstavnika i poštivati sve zakone koj su na snazi.Prema tome,u tom pogledu,podržavam tu odluku.«

Reakcije srpskih zvaničnika Republike Srpske na današnje odluke visokog predstavnika se tek očekuju.

XS
SM
MD
LG