Linkovi

Kadilak se bolje prodaje nakon prikazivanja Matrixa - 2003-07-07


Svjetla, kamera, reklamiranje. Stručnjaci za marketing su davno shvatili da mogu prodati daleko više proizvoda ukoliko ih reklamiraju u popularnim filmovima. Priča novinara Glasa Amerike Jima Bartela:

Kada je James Bond dobio svoju ”Licencu za ubijanje” prije 40 godina, upravljao je specijalno napravljenim, neprobojnim Aston Martinom. Danas ovaj tip auta izgleda starinski. U filmu ” Terminator“ Arnold Schwarzenegger vozi Toyotu Tundra. Radi se o kamionetu čija je početna cijena 17 hiljada dolara, što je dostupno mladim ljudima. Međutim, u multimedisjkom okruženju, današnja mladež neće sjediti 30 sekundi dok se reklama ne okonča. Stručnjaci za marketing kažu da je današnji imidž Toyote: lijep, solidan auto, ali pomalo dosadan. Marketinški analitičar Wesley Brown:

Oni nastoje osavremeniti marku automobila kako bi mlađi ljudi kazali: Vidiš, na Toyotu se možeš osloniti, radi se o odličnom kvalitetu; to je super auto! objašnjava Wesley Brown.

Tako užurbanije nego prije, kompanije koje proizvode automobile troše 20 do 30 miliona dolara kako bi njihovi automobili bili korišteni u popularnim filmovima. U najnovijem filmu ”Matrix“ ima jako puno Cadillaca. Lara Croft, junakinja stripa, a potom i filma Tomb Raider se padobranom spušta u Jeep Wrangler Rubicon. Radi se o novom trendu reklamiranja proizvoda putem filmova kao što je slučaj sa James Bondom i filmom ”Die another day.“

Bond još uvijek vozi Aston Martin automobil, Halley Berry vozi T bird. Zajedno su oni reklamirali 20 novih proizvoda u filmu što je studiju donijelo zaradu od 120 miliona dolarara - jednom rječju, biznis cvjeta. Medjutim, kritičar Gary Ruskin je zabrinut zbog ,kako kaže ,”pranja mozga ” Amerikancima.

Ono što mi vidimo je da naciju obuzima, da kažem , puzavica reklamiranja koja se uvlači u svaki ugao i pukotinu naše kulture. kaže Ruskin.

U filmu Josie i Pussycats, Hollywood je ismijao reklamiranje. Pretvorit ćemo vaš svijet u jednu veliku Tv reklamu- kaže sjedan anti-junak u ovom filmu. Izgleda da smo sve bliže tome.

XS
SM
MD
LG