Linkovi

Dan nezavisnosti proslavljen u Americi - 2003-07-04


Obraćajući se prisutnima na skupu u Daytonu, savezna država Ohio, predsjednik je rekao da bi svijet bez američke vojske bio ostavljen na milost tiranima i teroristima.

Sjedinjene Države su i dalje u ratu protiv neprijatelja koji su u zavjeri protiv ove zemlje, rekao je on i dodao da su Sjedinjene Države u ofanzivi protiv terorista i onih koji ih podržavaju.

Ovaj skup, održan, inače u zračnoj bazi Wright - Peterson, bio je takodje i prilika da se obilježi 100-ta godišnjica prvog avionskog leta kojeg su izveli Orville i Wilbur Wright - braća rodjena upravo tu, u Daytonu.

Na drugim mjestima, bile su primjetne pojačane mjere sigurnosti - dok su se Amerikanci okupljali na paradama, koncertima i drugim prazničnim priredbama na 22. godišnjicu američke nezavisnosti od Britanije.

Na hiljade ljudi okupilo se i ovdje u Washingtonu, da bi prisustvovali koncertu pred zgradom Kongresa i večerašnjem vatrometu. U New Yorku, više od 4 hiljade policajaca biće na dužnosti u toku dva vatrometa koja će biti izvedena na East Riveru.

Mnogi Amerikanci okupili su se i u Philadelphiji, gdje je za javnost otvoren Muzej Američkog Ustava. Medjuostalima, bili su prisutni čuveni pjevač Ray Charles i sutkinja Vrhovnog suda Sandra Day O,Connor. U Atlanti, na tradicionalnoj deset kilometara dugoj trci ulicama grada okupilo se oko 55 hiljada trkača.

XS
SM
MD
LG