Linkovi

Željko Meakić u haškom zatvoru - 2003-07-04


Haški sud je potvrdio da je danas Željko Meakić prebačen u pritvor zatvora Scheveningen.

Optužnica, potvrdjena februara 1995. i dopunjena prije godinu dana, tereti nakadašnjeg šefa policijske stanice u Omarskoj, a tokom rata zapovjednika logora Omarska, da je u društvu sa ostalim počiniteljima "zajedničkog zločinačkog čina" učestvovao u svakodnevnom premlaćivanjanju, ubijanju i ostalim oblicima fizičke i psihičke torture, uključujući i seksualnu, nad zatvorenicima logora, ne-Srbima prijedorskog kraja.

Boravak u logorima je bio organiziran tako da je, prema tužiteljima, diskriminirao i ponižavao ne-Srbe nehumanim tretmanom i okrutnim postupcima.

U vremenu izmedju maja i augusta 1992. godine, u logorimaOmarska, Keraterm i Trnopolje bilo je preko 7 hiljada Bošnjaka i bosanskih Hrvata, stanovnika Prijedora i okolice.

Optužnica tereti Željka Meakića po osnovu lične i zapovjedne odgovornosti za zločine protiv čovječnosti, progone na političkoj, rasnoj ili religioznoj osnovi, te neljudskokpostupanje, uključujući i ubojstva. Pored toga, njemu se "na dušu" stavljaju nedjela koja se karakterišu kao narušavanje zakona i običaja ratovanja.

Odlukom sudija, septembra 2002. godine je optužnica protiv Meakića i ostalih suučesnika u zločinu, Momčila Grubana, Duška Kneževića, Dušana Fustara i Predraga Banovića, objedinjena zbog sličnih zlodjela koja im se pripisuju. Još nije saopšteno kada će se Meakić pojaviti pred haškim sudijama, ali se očekuje da će već početkom naredne sedmice dobiti priliku da se izjasni o navodima optužnice.

XS
SM
MD
LG