Linkovi

Predstavnici MMF-a u Banjaluci - 2003-07-04


Predstavnici misije Međunarodnog monetarnog fonda poručili su danas u Banjaluci vlastima Republike Srpske da nije prihvatljivo da se sredstva od sukcesije imovine bivše Jugoslavije i privatizacije koriste za socijalno zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla.

Republika Srpska se pridržava obaveza iz Stend baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom a prihodi i javna potrošnja se kreću u okviru planiranog. Konstatovano je ovo tokom današnjeg astanka između šefa misije MMF-a za Bosnu i Hercegovinu, Pittera Doyla i premijera Republike Srpske, Dragana Mikerevića. Međutim, gospodin Doyl je poručio da je neprihvatljivo da se sredstva koja su Bosni i Hercegovini, odnosno, Republici Srpskoj pripala od sukcesije imovine bivše SFRJ koriste za socijalno zbrinjavanje radnika koji će u procesu stečaja i likvidacije ostati bez posla.

"Ovakva vrsta finansiranja ne rješava problem već ga samo odgađa i to za vrlo kratko vrijeme i stoga mi radimo s ovdašnjim vlastima na tome da nađemo bolji način finansiranja radi ostvarenja određenih beneficija ljudi koji ostaju bez posla," istakao je Pitter Doyl.

Premijer Republike Srpske, Dragan Mikerević je naglasio da će, s tim uvezi, Vlada preduzeti određene mjere na jačanju finansijske discipline koje bi trebale biti primjenljive na jesen ove godine.

"To ne bi mogle biti neke palijativne mjere već bi morali, vjerovatno, nešto tražiti u prestruktuiranju poreskih stopa pa i doprinosa za zapošljavanje, koji bi morao, možda, da se poveća ali i kroz reformu Zavoda za zapošljavanje."

Ministar finansija u Vladi Republike Srpske Branko Krsmanović je saopštio da je pored razgovora o realizaciji ovogodišnjeg budžeta jedna od bitnih tema današnjeg razgovora bilo utvrđivanje načina izmirenja obaveza iz ranijeg perioda.

"Po osnovu izvršnih sudskih rješenja obaveze po osnovu inostranih dugova, i obaveza prema zajedničkim organima BiH. Obaveza po osnovu kredita i garancija i ostale obaveze koje su zasnovane na odgovarajućim poslovnim promjenama a vezane su za računovodstvene standarde Republike Srpske."

Predstavnici Vlade Repulike Srpske danas su upoznali predstavnike MMF-a i sa nacrtom zakona o izmirenju ovih dugova koji višestruko premašuju budžet Republike Srpske.

XS
SM
MD
LG