Linkovi

Slaveći Dan neovisnosti - 2003-07-04


4 jul je Dan neovisnosti u Sjedinjenim Državama, vrijeme kada amerikanci slave blagodati slobode. Ministar odbrane Sjedinjenih Država, Donald Rumsfeld je odao poštovanje onima koji su se borili za američku neovisnost.

Dok proslavljamo našu slobodu važno je da se podsjetimo na trenutke koji su odražavali izazove pred kojima je naša zemlja bila u svojim prvim godinama.

1782. godine, nakon 7 godina rata za Britanijom, Sjedinjene Države Amerike su bile tek slabo povezane. Rivalstvo i nesporazumi medju državama prijetili su da prerastu u oružani sukob. Trgovačke barijere, konfliktna pravila, i nedostatak stabilne valute prouzrokovali su ekonomsku krizu. Ratni veterani zahtijevali su isplate za protekli period i ponekad prijetili nasiljem. Gospodin Rumsfeld je rekao, trebalo je osam godina da se američki narod složi oko Ustava koji će postaviti balans izmedju individualnih sloboda i stabilne, efektivne vlade.

Vrijedno se sjetiti te istorije danas kada se susrećemo sa teškoćama u Afganistanu i Iraku. Prelazak na demokraciju nikada nije lagan, rekao je ministar Rumsfeld.

James Madison, jedan od odnih koji su uobličili američki Ustav, rekao je da su amerikanci budućnost svih naših političkih institucija odredili kapacitetima ljudskog roda za samoupravljanjem. Predsjednik George W. Bush kaže da sloboda za sve ljude ostaje kamen temeljac američke politike.

Naša najveća sigurnost dolazi od unapredjivanja ljudske slobode. Jer, slobodne zemlje ne podržavaju terorizam. Slobodne zemlje ne napadaju svoje susjede. Slobodne zemlje ne prijete svijetu oružijima za masovni zločin. Amerikanci vjeruju da je sloboda najdublja potreba i nada svakog ljudskog srca, rekao je predsjednik Bush.

Od Kube do Sjeverne Koreje, od Burme do Zimbabvea, gdje god se ljudi bore za slobodu, naći će prijatelja u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG