Linkovi

Eventualno slanje američkih trupa u Liberiju - 2003-07-03


Predsjednik Bush je izjavio u ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, kako čeka na odredjene preporuke kako bi donio odluku o eventualnom slanju američkih trupa u Liberiju. Predsjendik je kazao kako će mu opcije, medju kojima je i slanje trupa - biti predstavljene u slijedećih nekoliko dana. On je potom naglasio kako je uvjet za mir u ovoj zapadno-afričkoj zemlji, odlazak sadašnjeg predsjednika Charlesa taylora, s vlasti i iz Liberije. On je inače optužen za ratne zločine u susjednom Sierra Leoneu.

Washington se našao pod medjunarodnim pritiskom da učini nešto u Liberiji, u kojoj je u sukobima koji su izbili prije nešto više od nedjelju dana, ubijeno na stotine civila. Državni sekretar Colin Powell je kazao kako o Liberiji Washignton razgovara s generalnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom.

Pentagon inače već ima plan za eventualnu akciju u Liberiji, prema kojem je u kratkom roku moguće rasporediti od 500 do dvije hiljade američkih vojnika. Inače, eksluzivni intervju s predsjendikom Bushom možete u cjelosti poslušati sutra.

U medjuvremenu je na hiljade prosvjednika protiv vlade Charlesa Taylora izašlo na ulice glavnog liberijskog grada Monrovije, tražeći njegovu ostavku.

XS
SM
MD
LG