Linkovi

Odgodjenjo izjašnjavanje o krivnji Veselina Šljivančanina - 2003-07-03


Izjašnjavanje o krivnji Veselina Šljivančanina, predvidjeno za danas poslijepodne, odgodjeno je za sedam dana, sopšteno je u Haškom sudu.

Odgodu su tražili advokati koji bi trebali braniti optuženog, a razlog je formalne prirode- još nisu dobili odobrenje da ga zastupaju pred Tribunalom.

Nakon što je Šljivančanina odbio da ga, umjesto beogradskih branica, brani Stephen Solley, advokat kojeg mu je privremeno dodijelio Tribunal, Sekretarijat Suda je konstatirao da posjeduje "nekompletne" dokumente odbrane. Iz tog razloga, samo danas je optuženog trebao zastupati Solley, i to po odluci koju je, po sopstvenom objašnjenju, sudija Carmel Agius donio "iz humanitarnih a ne pravnih razloga" . U medjuvremenu, trebalo bi završiti pravne poslove oko komletiranja dokumentacije beogradskih advokata optuženog.

Kada je saznao za "advokatske izmjene" Veselin Šljivančanin se odbio pojaviti u sudnici, u koju je, ipak, došao nakon sudijskog naloga za njegovo privodjenje. "Moje pravo na odbranu je ugroženo i imam pravo da sam izaberem svoje branioce", rekao je tim povodom optuženi Šljivančanin.

Veselin Šljivančanin je Tribunalu izručen 1. jula, nakon što ga je u Beogradu, po haškom nalogu, uhapsila srpska policija. Prema današnjoj odluci, 10 jula će imati narednu priliku da se izjasni o navodima optužnice za učešće u masovnom ubistvu najmanje 200 bolesnika i osoblja vukovarske bolnice, novembra 1991. godine.

XS
SM
MD
LG