Linkovi

Evropski skandal: Izvinjenje zbog krupne javne uvrijede - 2003-07-03


Italijanski premijer Silvio Berlusconi izložen velikom pritisku javnosti i pogotovo medjunarodnom pritisku, danas se izvinio zbog izjave o tome da bi predstavnik Njemačke u Evropskom parlamentu mogao, u nekom filmu, dobiti ulogu čuvara u nacističkom koncentracionom logoru. O ovoj novoj evropskoj kontraverzi izvještava novinar Glasa Amerike Roger Wilkinson. Italijanski premijer Silvio Berlusconi izložen je velikom pritisku i od njega se traži se izvini zbog izjave o tome da bi predstavnik Njemačke u Evropskom parlamentu mogao, u nekom filmu, dobiti ulogu čuvara u nacističkom koncentracionom logoru.

Govoreći pred poslanicima Bundestaga, donjeg doma njemačkog parlamenta, njemački kancelar Gerhard Schroeder je zatražio i formalno izvinjenje od italijanskog premijera za, kako je rekao, Berlusconijevu nedopustivu opasku.

Opaska koju je Silvio Berlusconi izrekao na račun njemačkog socijal-demokrate Martina Schulza još jednom je otvorila stare rane u Njemačkoj i podcrtala njemačku osjetljivost na sopstvenu nacističku prošlost.S druge strane, Italija je zatražila da se gospodin Schulz izvini zbog provociranja predsjednika italijanske vlade.

On je u Evropskom parlamentu kritikovao gospodina Berlusconija zbog navodnog sukoba interesa između dvije Berlusconijeve funkcije - kao premijera i kao vlasnika većine italijanskih privatnih televizijskih stanica. Odgovor gospodina Berlusconije na te primjedbe izazvao je zgražanje u Evropskom parlamentu. Unatoč tome, najviši funkcioneri parlamenta nisu se mogli složiti oko toga da li da od gospodina Berlusconija zatraže formalno izvinjenje.Italijanski premijer je rekao da su njegove primjedbe na račun Martina Schulza bile samo ironične i da on nije imao namjeru uvrijediti njemački narod.

Gospodin Berlusconi je takođe rekao da misli da je diplomatski sukob sa Njemačkom izazvan ovim nesporazumom sada prevazidjen, te je optužio italijansku lijevo orijentiranu opoziciju da je fabrikovala tu kontroverzu s ciljem da se naškodi njegovom prvom istupu u svojstvu predsjedavajućeg Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG