Linkovi

“Sjedinjene države trebaju da izbjegnu direktno uključivanje u unutarnju politiku Irana” - 2003-07-03


Tokom tog intervjua gospodin Powell je, govoreći o Iranu, rekao da bi Sjedinjene države trebalo da izbjegnu direktno uključivanje u unutarnju politiku te zemlje. Najbolja stvar za Wasghington sada je ostaviti iranskim reformistima i konzervativnim klericima da u, kako je rekao, ”porodičnom”sukobu iscrpe jedni druge.

Naime, prošlog mjeseca Iran je oštro kritikovao Washington zbog davanja podrške iranskim studentima koji su održavali skoro svakodnevne proteste protiv vladavine islamskih klerika u Iranu.

Demonstranti su takođe upućivali i teške riječi na račun politički umjerenog predsjednika Irana Mohhamada Khatamija čija reformska nastojanja blokiraju konzervativni klerici.

Glas Amerike inače od nedjelje, 6 jula, kreće s dnevnom televizijskom emisijom na perzijskom jeziku. Program nazvan Vijesti i Gledišta, će se emitirati putem satelita od 9 i 30 do deset sati navečer po lokalnom vremenu.

Poslovodni odbor Glasa Amerike dodaje kako Iranci masovno koriste satelitske antene, i na taj način gledaju medjunarodne programe.

XS
SM
MD
LG