Linkovi

Okončanje evropske zabrane za genetički modificiranu hranu? - 2003-07-02


Evropski Parlament je, inače, danas usvojio zakonsku mjeru koja bi mogla voditi ka okončanju evropske zabrane za genetički modificiranu hranu.

Evropski zakonodavci su, naime, pozvali na obilježavanje prehrambenih proizvoda koji sadrže 0.9 posto, ili više genetički modificiranih sastojaka.

Takvi proizvodi su trenutno zabranjeni u svim zemljama EU, zbog zabrinutosti oko uticaja takve hrane na zdravlje. Vlade zemalja EU treba da odobre ovu mjeru Evropskog Parlamenta kako bi ona zakonski stupila na snagu.

Sjedinjene Države, gdje je genetički modificirana hrana u upotrebi, su se žalile na negativan efekat koji takva evropska zabrana ima na američke farmere, ističući da ta evropska zabrana doprinosi i povećanju gladi u Africi, jer afričke zemlje izbjegavaju da iz Sjedinjenih Država uvezu genetički modificiranu hranu i sjemena, plašeći se da Evropa neće kupovati u Africi proizvedenu hranu. Sjedinjene Države i dvije druge zemlje su sa tim u vezi podnijle i tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji tražeći ukidanje zabrane.

XS
SM
MD
LG