Linkovi

Clifford Bond: Proširenje liste osoba kojima se zamrzava imovina u SAD - 2003-07-02


Američki ambasador u Bosni i Hercegovin,Clifford Bond izjavio je banjalučkim Nezavisnim novinama da će uskoro biti proširena lista osoba kojima će biti zamrznuta imovina u Sjedinjenim Američkim Državama. Istovremeno, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić je saopštio da se ne može ignorisati juče objavljeni spisak nepoželjnih osoba u zemljama Evropske Unije.

Sjedinjene Američke Države će vrlo brzo proširiti listu lica iz regiona Balkana kojima će u ovoj zemlji biti zamrznuta imovina.Izjavio je ovo u intervjuu Nezavisnim Novinama američki ambasador u Bosni i Hercegovini, Clifford Bond,odbacujući mogućnost da se neko na ovom spisku nađe greškom, precizirajući da američka ministarstva pravde i finansija moraju imati višestruko potvrđene informacije prije preduzimanja aktivnosti u tom pogledu.

Osobe koje se već nalaze na ovom spisku imaju pravo da se žale američkom sudu ali ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država raspolaže pouzdanim informacijma tako da može da odbrani svoje odluke o blokiranju računa,istakao je Bond.

Osvrćući se na sastanak Komisije za reformu odbrane u Bosni i Hercegovini, koji se održava u Njemačkoj, Bond je istakao da je uspostavljanje jednog štaba vojski u Bosni i Hercegovini uslov koji se mora ispuniti ukoliko se želi pristupiti Partnerstvu za mir. Uslov je, takođe, da na entitetskom nivou više nemate mogućnosti za planiranje ili vođenje rata te da dođe do obaveznog smanjenja vojnih snaga,istakao je američki ambasador. Clifford Bond je poručio da će Sjedinjene Države u julu odlučivati o vojnoj pomoći te da je jasno da se pomoć neće distribuirati, kako je rekao, nekim entitetskim vojskama.Danas se oglasio i ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine, Mladen Ivanić, povodom objavljivanja liste nepoželjnih osoba u zemljama Evropske Unije, naglašavajući da se kao i u slučaju objavljivanja američkog spiska ne može ignorisati ni lista Evropske Unije.

On je ocijenio da će relativno brzo biti poznato da li će se taj spisak proširivati ali da je u svakom slučaju,dobro što nije zaključen. Ivanić je izrazio uvjerenje da u vezi sa ovim spiskom neće biti političkih zloupotreba te da će se evropska komisija držati određenih kriterijuma.

Recimo i to da su se danas u Banjaluci sastali predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske i haškog tribunala. Detalji ovog susreta, održanog iza zatvorenih vrata,nisu saopšteni ali je potvrđeno da će u drugoj polovini jula, Banjaluku posjetiti glavna tužiteljica haškog tribunala, Carla del Ponte.

XS
SM
MD
LG