Linkovi

Irak: američki marinci čuvaju drevni Babilon - 2003-07-02


Na prvi pogled ovo izgleda kao bilo koji drugi vojni kamp u Iraku: hamviji, tenkovi, svakodnevne aktivnosti. Ali iza svega toga se onda ukaže kapija Ishtar-a, ulaz u Babilon, grad osnovan prije više od 4 hiljade i 300 godina.

To je rekonstrukcija, upola manja od onoga što je bio. 1904 kada su došli Nijemci, sa sobom su odnijeli dosta ostataka koji se sada nalaze u Berlinu, kaže poručnik Claudia Lamantia, koja je vodič za vojne i posjetitelje iz medija u tom dijelu koji je inače zatvoren za javnost nakon što je bio opljačkan na kraju rata u aprilu. Kustosi su pokušali od pljačkaša zaštititi zgrade muzeja zatvarajući ciglama ulaze, ali to nije puno pomoglo.

Oni su ipak ušli i uzeli neke stvari. Ali nisu ušli kroz vrata.

U prvoj sobi su ostali samo mozaik i nekoliko modela. Ova soba je opljačkana, i radi se na procjeni štete. Jedini predmet koji je ostao je kamena ploča na kojoj je naslikan konj.

Pretpostavljam da su to pogledali i zaključili da je preteško. Sve ostalo je odnijeto, kaže Claudia Lamantia.

Sadam Husein je izgradio nove zidove za sjevernu palaču povrh njenih ruševina. Prvi kralj je u tim zidovima postavio cigle u hvalu vlastitog liderstva.

Pretpostavlja se da potiču iz 605 godine prije Krista.

I Sadam je tu postavio cigle sa svojim imenom.

Ove ovdje-mislim da su to Sadamove cigle, kaže Claudia Lamantia.

Pljačkaši su međutim odnijeli Sadamove cigle.

Možda da prodaju kao suvenire.

Dvorišta se protežu jedno iza drugog ka sobi s prijestoljem koja se veže za biblijsku priču o skoroj smrti kralja Balshassara i proroku Danijelu.

Ovo je soba gdje su navodno vidjeli napis na zidu i onda je on pozvao Danijela da mu to protumači. Mnogi od nas nisu ni zamišljali da će se ovdje naći. Pa da kažem: znate, živjela sam u Babilonu!

Vojni zapovjednici žele tu dovesti marince kako bi shvatili vjerski značaj tog mjesta za Kršćane i Jevreje.

Oni ih ovdje dovedu po nekoliko dana kako bi se mogli relaksirati, pogledati ostatke-i tu postoji dvostruka namjena: svakoga motivirati da vidi istorijsku vrijednost ovog mjesta kao i njegovu biblijsku vrijednost, jer im je to posao. Marinci u tome uživaju.

Neobnovljena južna palača pokazuje šta vrijeme i vremenski uvjeti mogu učiniti zgradama. Babilonski lav, simbol moći grada, je oštećen, ali još uvijek stoji tu na nesnosnoj vrućini. Jedna od Sadamovih modernih palača, koja je sada također opljačkana, gleda na grad. Zidovi ovog nacionalnog blaga Iraka očekuju svoju budućnost, kao što su to činili i hiljadama godina u prošlosti.

XS
SM
MD
LG