Linkovi

Visoki zvaničnici za Nacionalnu sigurnost SAD razgovaraju o krizi u Liberiji - 2003-07-02


Visoki zvaničnici za Nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država već drugi dan razgovaraju o krizi u Liberiji, dok se administracija predsjednika Busha susreće sa narastajućim pritiskom da intervenira u toj ratom zahvaćenoj zemlji na zapadu Afrike.

Izvješteno je da je današnjem sastanku u Bijeloj kući bio prisutan i ministar odbrane Donald Rumsfeld. Predsjednik Bush je danas ponovo pozvao Liberijskog lidera, Charlsa Taylora da podnese ostavku, a novinarima je rekao da Sjedinjene Države razmatraju sve opcije u traženju puteva pomoći na stabiliziranju Liberije, gdje je u posljednjim borbama ubijeno na stotine civila i stvorena humanitarna kriza u glavnom gradu Liberije, Monroviji.

Zvaničnik Ministarstva odbrane je za Glas Amerike izjavio da je Pentagon napravio planove od američkog neangažiranja do akcije u kojoj bi učestvovalo oko 2 hiljade američkih vojnika u sastavu multi-nacionalnih mirovnih snaga. Odluka se očekuje prije nego predsjednik Bush sljedeće sedmice krene u posjetu nekim zemljama Afrike.

XS
SM
MD
LG