Linkovi

Veselin Šljivančanin sinoć smješten u haški zatvor Sheveningen - 2003-07-02


Protiv Šljivancanina, učesnika operacije "oslobadjanja" Vukovara 1991. godine, Haški sud je podigao optužnicu još 1995. godine, da bi posljednji put bila proširena novim optužbama decembra 1997. godine.

Prema optužnici, 20. novembra 1991. godine su jedinice JNA i srpski paramilitarci, pod komandom i nadzorom Šljivancanina te suoptuzenih: Mileta Mrksica i Miroslava Radica, odveli oko 300 ranjenika, bolesnika i osoblja vukovarske bolnice na farmu Ovčara. U grupama od 10 do 20 ljudi, odvodili su zarobljenike na prostor izmedju Ovčare i Grabova, gdje su ih streljali, a tijela zatrpavali buldožerima.

Vjeruje se da je tu ubijeno najmanje 200 zatočenih.Za "zasluge" u vukovarskoj operaciji , Veselin Šljivancanin je promoviran u čin pukovnika i povjereno mu je zapovjedništvo nad brigadom jugoslavenske vojske, smještenom u Podgorici.

Uz preostalu dvojicu članova "Vukovarske trojke", Mrkšića i Radića, Šljivančanin je optužen na temelju individualne, kao i zapovjedne odgovornosti, za počinjena nedjela, neljudsko postupanje i hotimična ubistva, koje se karakteriziraju kao teške povrede ženevskih konvencija, kršenje zakona i običaja ratovanja i zločini protiv čovječnosti.Prvo stupanje Veselina Šljivancanina pred sudom odrzaće se 3. jula 2003.

XS
SM
MD
LG