Linkovi

Strasbourg: Obračanje Silvia Berlusconia zaprepastilo evropski parlament - 2003-07-02


Incident je danas prouzročio zaprepaštenost u parlamentu i potpuno zasjenio prezentaciju Silvija Berlusconija o prioritetima Italije za šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, koje je započelo jučer.

Berlusconi je gotovo potpuno izgubio kontrolu u odgovoru na kritike koje je o navodnom sukobu između njegovog političkog ureda i širokog interesa za italijanske medije iznio njemački socijalista Martin Schulz. Silvio Berlusconi je čak, kada mu je za to data prilika, odbio povući svoj komentar, rekavši nešto kasnije da je samo iznio ironičnu šalu kao reakciju na, kako je rekao, oštre optužbe protiv njega i njegove zemlje.

Predstavnici evropskog parlamenta su ostali zaprepašteni žestinom Berlusconijevog odgovora u debati u kojoj su mnogobrojni ljevičari i pripadnici stranke zelenih izrazili zabrinutost zbog podobnosti italijanskog premijera da predvodi blok od 15 zemalja članica. Silvio Berlusconi, kojem je u toku sudski proces zbog navoda o podmićivanju sudija, je upravo ubrzao usvajanje zakona u parlamentu, čime se njemu i ostalim najvišim državnim zvaničnicima daje imunitet od suđenja dok se nalaze na dužnosti. Što se pak tiče prioriteta Italije, gospodin Berlusconi je u današnjem govoru istakao nužnost oživljavanja evropske ekonomije.

Dok je Silvio Berlusconi započeo obraćanje evropskom parlamentu u Strasbouru, članovi stranke zelenih su prosvjedovali protiv njegovog preuzimanja predsjedavanja Evropskom unijom. Neki od njih su nosili natpise na kojima je na italijanskom jeziku bilo ispisano : Svi su jednaki pred zakonom i Nema kumova.

XS
SM
MD
LG