Linkovi

14 nepoželjnih u Evropskoj Uniji - 2003-07-01


Vijeće Europske unije je usvojilo odluku o proširenju liste osoba kojima je, od danas, zbog suprotstavljanja Medjunarodnom sudu za ratne zločine zabranjen ulazak na teritorij zemalja Unije, saopšteno je danas u Bruxellesu.

Zvaničnici EU su, uz objavljivanje "crne liste" ukupno 14 osoba kojima je zabranjen ulazak na teritojiju zemalja-članica, pojasnili neke od kriterija i detalja liste.

Primjera radi, Milorad Luković, zvani Legija, na listi se našao, izmedju ostalog, i zbog veze sa hrvatkim generalom Antom Gotovinom: za Vijeće EU je, prema navodima, za vezu sa odbjeglim generalom bilo dovoljno što su služili u istoj jedinici francuske Legije stranaca.

Teži grijeh koji se Legiji stavlja "na dušu" je činjenica da je riječ o prvooptuženom za ubistvo srpskog premijera Zorana Djindjića, te da je iz Srbije pobjegao uz pomoć "Karadžićevog sigurnosnog aparata".

Kada je riječ o pomagačima generala Gotovine, na listu je uvršten i Petar Krašić, redovnik samostana Masna Luka u Hercegovini, koji je bio glavni organizator Gotovininog prelaska u BiH, i pomagao u njegovom osiguranju.

U toku sastavljanja liste se pominjalo i ime mitropolita SPC u Crnoj Gori, Amfilohija Radovića zbog toga što je, kako se tvrdi, "skrivao Radovana Karadžića u manastirima Ostrog i Cetinje". Medjutim, nezvanično se saznaje, na insistiranje Grčke, ime mitropolita je izostavljeno iz konačne verzije crne liste.

Neposredno pred zaključenje liste, sa "crnog" spiska je, na insistiranje nekih europskih vlada, izuzet i vladika bjelinjski, Vasilije Kačavenda.

Na službenom popisu su ponovljena imena osobe koje su se našle u prvom krugu "nepoželjnih", Milovana Bjelice, Momčila Mandića, poslovnih ljudi iz Republike Srpske, koji su uz novo ime na listi, Ljubana Ećima označeni kao "ključne ličnosti u poslu prikupljanja fondova za financiranje Kardžića putem mreže SDS-a".

Uz njih je i Karadžićev sin, Aleksandar, koji je, prema uvjerenju Vijeća EU, pomagao mreži podrške haškom bjeguncu. Gospodja Karadžić – Zelenović je takodje veza supruga i njegove mreže.

Osumnjičen za zaštitu i prevoz Karadžića, bivši paljanski policajac Radomir Kojić je nova lista na popisu osoba kojima u narednih godinu dana, neće biti izdata niti jedna europska viza.

Šverc oružjem i potpora Karadžiću, stavili su na listu i Tomislava Kovača, Petra Kujundžića i Slavka Roguljića, od kojih je posljednji opisan kao "lično blizak Karadžiću, finansijer mreže potpore sa snažnim vezama sa kriminalom.

Pranje novca dovelo je medju nepoželjne Milenka Vračara, trenutno direktora Nove banjalučke banke.

Zbog skrivanja bjegunaca na listu je uvršten i vladika Srpske pravoslavne crkve u Srbiji, Vasilije Veinović, zbog skrivanja Karadžića u samostanu Mileševa.

Imena osoba kojima je zabranjen ulazak u EU:

1. BJELICA, Milovan 2. EĆIM Ljuban 3. KARADŽIĆ, Aleksander 4. KARADŽIC, Ljilana ( ZELEN) 5. KOJIĆ, Radomir 6. KOVAČ, Tomislav 7. KRASIĆ, Petar 8. KUJUNDŽIĆ, Pedrag 9. LUKOVIĆ, Milorad Ulemek 10. MANDIĆ, Momčilo 11. RATIĆ, Branko 12. ROGULJIĆ, Slavko 13. VEINOVIĆ, Vasilje 14. VRAČAR, Milenko

XS
SM
MD
LG