Linkovi

BiH podpisala - SAD produžile rok - 2003-07-01


Predsjednik Bush je izuzeo nekoliko zemalja s liste onih koji će izgubiti vojnu pomoć zbog nepotpisivanja sporazuma o izuzeću američkih državljanja iz jurisdikcije Međunarodnog krivičnog suda.

Američkim zakonom usvojenim prošle godine danas ističe rok za zemlje koje primaju američku vojnu pomoć da potpišu taj sporazum.

Dokumentom se takav zahtjev ukida za Albaniju, Boliviju, BiH, Botswanu, Makedoniju, Mauricijus, Nigeriju, Panamu i Ugandu do kraja godine, za Afganistan, Džibuti, Kongo, istočni Timor, Ganu, Honduras i Rumuniju do prvog novembra, dok su potpuno izuzete zemlje NATO-a, zajedno s Izraelom, Egiptom, Japanom, južnom Korejom, Argentinom i Filipinima.

Predjsednik, u memorandumu poslatom državnom sekretaru Colinu Powellu, navodi da je izuzimanje ovih zemalja od nacionalnog interesa za Sjeidnjene države.

Glasnogovornik State departmenta Richard Boucher je izjavio da će pomoć najvjerovatnije biti uskraćena za ukupno 35 zemalja, uključujući Kolumbiju i šest zemalja pozvanih da se sljedeće godine pridruže NATO savezu, iako će fondovi izdvojeni za ovu godinu biti isporučeni. On je rekao da se radi o ukupnoj pomoći manjoj od 50 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG