Linkovi

P. Ashdown: Ukoliko pomažete raznim zločincima, život će postati mnogo teži - 2003-07-01


Evropska unija objavila je danas, gotovo istovremeno u Sarajevu i Briselu spisak osoba s Balkana kojima se zabranjuje boravak, tranzit ili ulazak u zemlje.

Njihova imena danas je u Sarajevu objelodanio visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown. Gospodin Ashdown je kazao ako na spisku nisu osobe uključene u terorističke ili kriminalne aktivnosti, nego osobe za koje se opravdano smatra da optuženim ratnim zločincima pomažu u izbjegavanju hapšenja, i to, kako je rekao, često putem aktivnosti koje su same po sebi kriminalne".

Visoki predstavnik je naglasio da da lista nije fiksna, nego da se radi o "dokumentu koji se razvija i mijenja i koji će vremenom biti proširen".

To znači, dodao je, da će u narednim sedmicama i mjesecima nova imena biti dodata na listu. Zato je gospodin Ashdown danas i poručio: "Ukoliko pomažete raznim zločincima, život će postati mnogo teži".

Danas objavljeni spisak EU-a nije ograničen samo na BiH jer na njemu ima i onih koji nisu gradjani ove zemlje.

Evropska unija je 15. aprila ove godine ustanovila spisak o zabrani ulaska i prelaska preko njenih terotorija onih koji pomažu osobama na slobodi da nastave izbjegavati pravdu za zločine za koje ih je Medjunarodni krivični tribunal u Haagu optužio ili koje na drugi način ometaju efektivnu provedbu mandata Medjunarodnog krivičnog tribunala.

XS
SM
MD
LG