Linkovi

Irak: Američke snage uhapsile administratora šiitskog svetog grada Najaf - 2003-06-30


Američke snage u Iraku su uhapsile administratora šiitskog svetog grada Najaf kojeg su postavile Sjedinjene Države zbog optužbi za kidnapiranje i korupciju. Američki zvaničnici navode da je 61 suradnik Abu Haydar Abdul Munima također uhapšen.

U saopćenju amerikancima predvođene prelazne vlasti se kaže da je do hapšenja došlo na zahtjev iračkog istražiteljskog sudije. Stanovnici Najafa su inače posljednjih sedmica prosvjedovali protiv prisustva gospodina Munima u lokalnoj vlasti, optužujući ga, između ostalog, i za povezanost sa strankom Baath Sadama Huseina.

U međuvremenu su Sjedinjene Države Siriji vratile pet sirijskih graničara nedavno ranjenih u američkom napadu na granici izmedju te zemlje i Iraka. Sirija nije saopćila kada i gdje je došlo do te predaje, niti su trenutno poznati ikakvi drugi detalji o tome.

Pet Sirijaca je zarobljeno početkom ovog mjeseca kada su američke snage napale, kako je rečeno, sumnjivi konvoj u blizini iračko-sirijske granice. Taj incident je doprinio pojačavanju napetosti izmedju dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG