Linkovi

Sjemnima mira ka putu mira na Srednjem istoku - 2003-06-30


I dok traju širi napori na uspostavljanju mira na Srednjem Istoku, to je glavno pitanje i za mlade ljude koji trenutno uživaju u ljetnom kampu - Sjeme mira, u američkoj saveznoj državi Maine. Tu se mladi ljudi sa palestinskih teritorija, iz Izraela i drugih krajeva Srednjeg Istoka druže kroz ljetne zabave razvijajući u isto vrijeme uzajamne simpatije, razumjevanje i nadu da mogu doprinijeti podizanju temelja mirne koegzistencije. U kampu Sjeme mira boravio je novinar Glasa Amerike George Dwyer.

U ljetnim kampovima često se sklapaju doživotna prijateljstva. I to je ideja Sjemena mira. Sami je Palestinac, a njegov najbolji prijatelj Orren je Izraelac.

Orren je moj prijatelj i mislim da je super što smo ovdje zajedno, kaže Sami.

Jedanaest godina zaredom, Sjeme mira okuplja na jednom mjestu mlade Izraelce i Palestince, kao i mlade iz mnogih drugih država. Zajedno oni se zabavljaju i pjevaju, i što je najvažnije uče jedni o drugima.

Ako pogledate šta se dešava kod kuće vidite da političari samo govore i govore i ništa ne rade. I, stvari postaju samo gore, pogledajte samo situaciju. I to mi daje više nade kada je riječ o Sjemenu mira - jer, pogledajte nas ovdje.

Ustanovljen od strane novinara Johna Wallacha, 1993. godine, ljetni kamp Sjeme mira uči mlade ljude da mogu nešto mijenjati. Savjetnik u kampu, David Miller: Bez ovakve vrste ličnih kontakata vlade bi bile nemoćne da naprave mirovni sporazum.

Orren kaže da nisu djeca jedina koja od kampa imaju koristi.

Moj tata je gotovo cijeli život bio vojnik. On je do sokora bio extremno desno krilo i sredinom ove godine on je sa mnom došao u kuću mog prijatelja Samia, Palestinca, gdje smo za Ramazan imali večeru. Dakle, polako možete mijenjati stvari, kaže ovaj mladi Izraelac.

Nada je da će današnjim kamperima, kada sutra postanu lideri, prijateljstvo kroz sjemenje mira pomoći i da žive u miru. Jer, kako je to rekao osnivač kampa John Wallach: Mir je sačinjen od ljudi.

XS
SM
MD
LG